Gaisa spēki sadarbībā ar pašvaldībām rīko mācības cīņai pret Covid-19

NBS
Sargs.lv
Mācības
Foto: Foto: Gaisa spēki

Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, Lielvārdē, sadarbībā ar Lielvārdes un Ķeguma novadu pašvaldību institūcijām aizvadītas mācības, kurās trenēta bruņoto spēku gatavība un personāls atbalsta sniegšanai pašvaldībām COVID-19 izplatības ierobežošanā.

Mācības aizvadītas divos etapos. Pirmajā notika galda izspēles vingrinājums videokonferences formātā, kurā iesaistījās Lielvārdes un Ķeguma pašvaldību pārstāvji kopā ar Gaisa spēkiem, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. Inženiertehniskā bataljona pārstāvjiem, kā arī Nodrošinājuma pavēlniecības 2.  Reģionālā nodrošinājuma centra vadību.

Image
Mācības
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki

Savukārt otru vingrinājuma daļu veidoja praktiskā daļa, kurā zemessargi un karavīri izveidoja kontroles punktus cilvēku un transporta pārbaudei gadījumā, ja kādu pašvaldības teritoriju slimības izplatības dēļ nāktos pilnībā norobežot.

Image
Mācības
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki

Sarunā ar portālu “Sargs.lv” Gaisa spēku komandieris pulkvežleitnants Viesturs Masulis sacīja, ka izspēlēt šādas mācības Covid-19 izplatības ierobežošanai apkārtējām pašvaldībām piedāvājuši Nacionālie bruņotie spēki. Pēc tām pašvaldību iestādes labāk sapratušas, kādi priekšdarbi krīzes seku novēršanai tām papildus jāveic.

“Neraugoties uz to, ka civilās aizsardzības plānu īstenošanā vadošās ir pašvaldības, kurām mēs kā Nacionālie bruņotie spēki sniedzam atbalstu, radās priekštats, ka pašvaldībām līdz šim vājā puse bija tieši komandvadība krīzes situācijās. Protams, pašvaldības spēj sarīkot liela mēroga publiskus pasākumus, tomēr organizēt visaptverošus drošības pasākumus krīzes laikā ir daudz ierastāk bruņoto spēku pārstāvjiem. Tālab mēs caur mācību scenārijiem mēģinājām pašvaldībām izskaidrot, kā šādās situācijās tām ir jāreaģē,” skaidroja Gaisa spēku komandieris.

Viņš atzina, ka mācības kā vajadzīgas novērtējušas arī pašvaldības, kuras tagad daudz skrupulozāk varēs plānot savus resursus cīņā pret koronavīrusa pandēmiju.

Image
Mācības
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki
“Galvenais mērķis bija likt pašām pašvaldībām apzināties, kādas ir to vajadzības. Savukārt mēs, izspēlējot dažādus scenārijus, pašvaldības informējām, kāda veida atbalstu bruņotie spēki var nodrošināt un kādu mēs diemžēl nevaram sniegt. Caur šiem vingrinājumu scenārijiem pašvaldības saprata, ka tām vairāk uzmanības jāpievērš savām rezervēm, piemēram, sejas masku, dezinfekcijas līdzekļu un aizsargtērpu sagādei. Savukārt mēs varam nodrošināt ar teltīm, autotransportu un karavīru patruļām, ja tas tiks saskaņots no Nacionālo bruņoto spēku vadības puses."
Masulis
Gaisa spēku komandieris
pulkvežleitnants Viesturs Masulis

Gaisa spēku komandieris apliecināja, ka Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē esošās vienības ir gatavas iesaistīties pandēmijas apkarošanā pēc pirmās nepieciešamības, iespēju robežās sniedzot cilvēkresursu un materiāltehniskā nodrošinājuma atbalstu.

Image
Mācības
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka kopš 30.marta Nacionālie bruņotie spēki Covid-19 ierobežošanas pasākumu ietvaros sniedz atbalstu Valsts robežsardzei Eiropas Savienības ārējās robežas kontrolē ar Krieviju un Baltkrieviju. No 1.aprīļa atbalsts tiek sniegts arī Eiropas Savienības iekšējo robežu kontrolē robežšķērsošanas vietās uz Latvijas – Lietuvas un Latvijas –Igaunijas robežām.

Dalies ar šo ziņu