NBS komandieris: karavīri un zemessargi aktīvi iesaistījušies robežas apsardzē

NBS
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau otro dienu Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi sniedz atbalstu Valsts robežsardzei, palīdzot uzraudzīt Latvijas-Krievijas robežu, kas vienlaicīgi ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža. Pēc pirmās dienas secināms, ka karavīri un zemessargi ar uzdevumu tikuši galā labi, tā TV3 ziņu raidījumā “900 sekundes” sacīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Pašlaik karavīru un zemessargu uzdevums ir Valsts robežsardzes vadībā kopā ar robežsargiem uz Latvijas-Krievijas robežas veikt ienākošā transporta un cilvēku kontroli, novēršot, ka kāds pārkāpj ārkārtas situācijas ierobežojumus un mēģina robežu šķērsot nelikumīgi. Īpaša uzmanība šajā laikā tiks pievērsta arī t.s. “zaļās” robežas uzraudzībai.

Šajā uzdevumā sākotnēji iesaistīti vismaz 40 Zemessardzes 3. Latgales brigādes profesionālā dienesta karavīri un zemessargi.

Kā TV3 ziņu raidījumā “900 sekundes” informēja ģenerālleitnants L. Kalniņš, secinājumi pēc pirmās dienas ir ļoti labi.

“Karavīri aktīvi iesaistījušies uzdevumu izpildē, un man nav pamata šaubīties, ka arī turpmāk šis uzdevums tiks izpildīts ar augstu efektivitāti.”
Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
Ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Jau ziņots, ka, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, Krievija no 30. marta slēgusi sauszemes robežas, tai skaitā ar Baltkrieviju un Latviju. Lai šajā laikā pastiprinātu šīs robežas, kas vienlaicīgi ir arī Eiropas Savienības ārējās robeža, uzraudzību, Valsts robežsardzei palīdz Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi.

Savukārt no 1. aprīļa Zemessardze ir saņēmusi uzdevumu sniegt atbalstu Valsts robežsardzei arī uz Latvijas-Igaunijas un Latvijas-Lietuvas robežas, monitorējot robežas šķērsotāju plūsmu. Plānots uzraudzīt, ka gan Latvijas Republikā ieceļojošās, gan tranzītā ceļojošās personas ir informētas un apņēmušās ievērot īpašus Covid-19 ierobežošanas pasākumus, uzturoties Latvijā.

25. martā un 27.martā aizsardzības ministrs un Nacionālo bruņoto spēku komandieris saņēma vēstules no Valsts robežsardzes priekšnieka, kurā atsaucoties uz lielisko sadarbību ilgtermiņā, tika lūgts sniegt atbalstu Valsts robežsardzei, no 30. marta līdz 14. aprīlim palīdzot uzraudzīt Latvijas – Krievijas robežu, bet no 1. līdz 14. aprīlim – arī Latvijas – Lietuvas un Latvijas – Igaunijas robežas. Plānots, ka robežu uzraudzībā kopā iesaistīsies vairāki simti karavīru un zemessargu.

Kā iepriekš norādīja aizsardzības nozares vadība, Nacionālie bruņotie spēki pēc pirmā pieprasījuma gatavi sniegt atbalstu arī ilgāku laiku, tostarp arī veselības nozarei un Iekšlietu ministrijai.

Dalies ar šo ziņu