Latvijas karavīrus pavada uz starptautiskajām operācijām Afganistānā un Mali

NBS
Sargs.lv
misijas
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku karavīri tuvākajā laikā dosies veikt dienesta pienākumus NATO apmācības operācijā „Resolute Support” Afganistānā un Eiropas Savienības karavīru apmācības misijā Mali.

Svinīgā pavadīšanas ceremonijā karavīrus uzrunāja aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Tradicionāli karavīri no aizsardzības nozares vadības saņēma ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu.

“Atcerieties, šīs misijas nav mūsu izklaide vai politiskā iegriba. Starptautiskās operācijas ir būtiska nacionālās aizsardzības politikas sastāvdaļa. Ja vēlamies, lai mums būtu atbalsts no citām valstīm, mums ir jāpiedalās šajās operācijās. Jūs katrs esat diplomāts, katrs esat Latvijas valsts pārstāvis. Pēc jums spriedīs par mūsu valsti un mūsu spējām,” uzsver A. Pabriks.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš akcentē, ka katra misija ir jauns izaicinājums un pārbaudījums. Ģenerālleitnants aicina karavīrus, pildot uzdevumus, izvērtēt visus risku. Viņš atgādina – katrs karavīrs ir atbildīgs ne tikai par sevi, bet arī par saviem biedriem un Latviju. Tāpat ģenerālleitnants mudina kontingentu cienīt tur esošo kultūru, uzsverot, ka arī tad cieņa tiks saņemta atpakaļ un uzdevumi vienmēr būs izpildīti veiksmīgi.

Ģenerālleitnants L. Kalniņš pauž, ka Latvijas bruņotie spēki atjaunotās Latvijas valsts laikā starptautiskajās operācijās devās jau pagājušajā gadsimtā. “Šeit atrodas daži karavīri, kuri jau 1996. gadā piedalījās misijā Balkānos. Nu jau gandrīz ceturtdaļgadsimta mēs pildām uzdevumus ārpus Latvijas,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš.

“Pirmkārt, esot starptautiskajā operācijā, atcerieties par savu drošību un par sevi, lai mēs jūs sagaidītu sveikus un veselus atpakaļ Latvijā.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks
“Jūsu uzdevumu izpilde ir atkarīga tikai no jums un jūsu darba. Es jums vēlu izpildīt uzdevumu pilnā apjomā. Esmu pārliecināts, ka jūs visi atgriezīsieties Latvijā ar paceltu galvu un jums pasniegtais karogs augsti plīvos.”
Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Aizsardzības ministrs karavīriem vēl veiksmi, veselību un panākumus starptautiskajā operācijā.

NATO apmācības operācija “Resolute Support”, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015.gada 1.janvārī. Jau 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem.

Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijā izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Eiropas Savienības Apmācības misija ir paredzēta, lai palīdzētu uzlabot Mali Bruņoto spēku militārās spējas. Misijas karavīri neiesaistās kaujas operācijās. Misijas štābs izvietots valsts galvaspilsētā Bamako, savukārt mācības notiek 60 kilometrus attālajā pilsētā Kulikoro. 

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās arī pretterorisma operācijā Irākā “Inherent Resolve”, ANO vadītajā stabilizācijas operācijā Mali “MINUSMA” un Eiropas Savienības Jūras spēku Vidusjūrā “EUNAVFOR Med” militārajā operācijā “Sophia”.

Dalies ar šo ziņu