Jūras spēku Mīnu kuģu eskadrai jauns komandieris

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: Jūras spēki

Jūras spēku Mīnu kuģu eskadrai komandiera maiņa – līdzšinējā komandiera komandkapteiņa Gvido Ļaudupa vietā stājies komandleitnants Armands Grebežs. Komandkapteinis G. Ļaudups turpinās dienestu Jūras spēkos kā štāba priekšnieks.

Komandkapteinis G. Ļaudups dienestu Bruņotajos spēkos sāka 1997. gadā, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Komandējošā sastāva virsnieka dienesta pieredze iegūta, dienot dažādos amatos Jūras spēkos – gan kā Apgādes daļas priekšnieks, gan Operatīvās un plānošanas daļas virsnieks un Mīnu kuģu eskadras vecākais virsnieks.

Dienesta laikā komandkapteinis G. Ļaudups ir bijis arī štāba un apgādes kuģa A-53 ”Virsaitis” kuģa komandieris, mīnu kuģa M-02 “Imanta” komandiera palīgs, kā arī mīnu kuģa M-02 “Imanta” un krasta apsardzes kuģa KA-03 “Komēta” stūrmanis.

Starptautiskā dienesta pieredze iegūta gan štāba priekšnieka, gan pretmīnu darbības plānošanas virsnieka amatā Baltijas valstu jūras eskadras BALTRON projektā. Savukārt 2017. gadā komandkapteinis G. Ļaudups tika iecelts NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandiera amatā, kad Latvija pirmo reizi pārņēma NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas komandvadību. Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandiera amatu komandkapteinis G. Ļaudups ieņēma kopš 2018. gada.

Komandkapteinis G. Ļaudups mācījies ASV, Francijas, Beļģijas un Dānijas militārajās izglītības iestādēs. Saņēmis Jūras spēku Goda zīmi, Nacionālo bruņoto spēku komandiera goda zīmes “Par nopelniem” 2. pakāpi un “Par centību militārajā dienestā” un Aizsardzības ministra goda zīmi “Par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā”.

Kā norāda Komandkapteinis G. Ļaudups, nododot vienības karogu, ir zināmā mēra skumji, bet tai pašā laikā pārņem  gandarījuma sajūta.

 

“Viennozīmīgi varu teikt, ka Mīnu kuģu eskadra ir augsti profesionāla Latvijas Jūras spēku vienība, un man bija gods šo vienību komandēt. Jāsaka paldies ikvienam eskadras jūrniekam - par darbu, par ieguldījumu un, protams, arī par atbalstu. Jo, lai kaut kur virzītos uz priekšu un sasniegtu kopējus mērķus, ir jābūt labai komandai. Mīnu kuģu eskadra ir liela "ģimene", kas strādā ar vienotu mērķi un uzdevumiem,” viņš uzsvēra.

Savam sekotājam komandleitnantam Armandam Grebežam komandkapteinis G. Ļaudups vēl turpināt aizsākto, kā arī attīstīt un pilnveidot vienības spējas.

“Priekšā mums vēl ir daudzi izaicinājumi, kuri ir jāpabeidz. Tagad es tajos iesaistīšos no citas amata pozīcijas, bet tas nemaina būtību. Mēs, Jūras spēki, augam līdzi modernajai pasaulei. Priekšā ir uzdevumi ar spēju modernizāciju un attīstību, un tāpēc tagad mani pienākumi būs uz to skatīties jau plašākā nozīmē,” viņš uzsvēra.

Jaunais Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris komandleitnants A. Grebežs iepriekš ieņēma Mīnu kuģu eskadras Mīnu karadarbības taktiskā atbalsta centra priekšnieka amatu. Dienesta laikā bijis arī mīnu kuģu M-04 “Imanta”, M-06 “Tālivaldis”, M-08 “Rūsiņš” un M-07 “Visvaldis” kuģa komandieris, patruļkuģa P-01 “Zibens”, mīnu kuģu M-04 “Imanta” un M-08 “Rūsiņš” komandiera palīgs, kā arī patruļkuģa P-02 “Lode” ieroču virsnieks. Starptautiskā dienesta pieredze iegūta Eiropas Savienības militārajā pretpirātisma operācijā “Atalanta”, Somālijā, kā arī, pildot štāba priekšnieka pienākumus BALTRON projektā un Baltijas valstu jūras eskadras komandiera pienākumus.

Komandleitnants A. Grebežs mācījies ASV, Beļģijas, Vācijas un Igaunijas militārajās izglītības iestādēs. Saņēmis Jūras spēku Goda zīmi, Nacionālo bruņoto spēku komandiera goda zīmes “Par nopelniem” 3. pakāpi un “Par centību militārajā dienestā” un Lietuvas Jūras spēku medaļu “Par izcilību”. Dienestu Bruņotajos spēkos uzsāka 1997. gadā, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Dalies ar šo ziņu