Bruņoto spēku Instruktoru skolai jauns galvenais virsseržants

NBS
Sargs.lv
Instruktoru skola
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs notika galvenā virsseržanta maiņas svinīgā ceremonija, kuras laikā amatā stājās štāba virsseržants Aigars Kūms, nomainot līdzšinējo skolas galveno virsseržantu augstāko virsseržantu Ilmāru Veidi. Viņš pēc 27 gadu dienesta bruņotajos spēkos atvaļinās, taču dienesta biedriem saka, ka ar padomu palīdzēt gatavs arī turpmāk.

Rotācija bruņotajos spēkos ir ierasta lieta, taču šī diena ir īpaši nozīmīga – mazliet skumīga un priecīga vienlaicīgi. Tā, uzrunājot klātesošos, sacīja Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības komandieris pulkvedis Valts Āboliņš.

Valts Āboliņš

Pulkvedis V. Āboliņš attēlā pa labi. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“No profesionālā dienesta pēc 27 gadiem atvaļinās augstākais virsseržants I. Veide, karavīrs ar unikālu pieredzi, kas ir iegūta bruņotajos spēkos un arī atdota bruņotajiem spēkiem. Savukārt instruktors, kurš pārņem Instruktoru skolas augstākā virsseržanta pienākumus, štāba virsseržants Aigars Kūms ir ne mazāk nopelniem bagāts un pieredzējis instruktors. Jo kur gan vēl būt labākajam no labākajiem kā instruktoru kalvē – bruņoto spēku Instruktoru skolā Cēsīs. Nav nekādu šaubu, ka instruktori viņā ieklausīsies tikpat rūpīgi kā I. Veides teiktajā un ka viņš Instruktoru skolas godu un mācību kvalitāti noturēs augstā līmenī,” sacīja pulkvedis V. Āboliņš.

Instruktoru skola

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Instruktoru skolas komandieris pulkvežleitnants Vasilijs Gračovs, saņemot no augstākā virsseržanta I. Veides Instruktoru skolas standartu un simboliski to nododot tālāk nākamajam skolas galvenajam virsseržantam štāba virsseržantam Aigaram Kūmam, ir pārliecināts, ka skolas standarts tiks pienācīgi sargāts, augstā godā turēts un nests arī turpmāk.

“Ar I. Veidi ļoti labi sastrādājāmies. Viņš ir cilvēks, kurš rūpējās par tradīciju uzturēšanu gan skolā, gan instruktoru korpusā kopumā. Tāpat viņam bija daudz ideju apmācību procesa uzlabošanai. Savukārt jauno skolas galveno virsseržantu pazīstu no viņa iepriekšējās dienesta vietas Sauszemes spēkos. Viņam ir daudzveidīga pieredze – pirms vairākiem gadiem bijis vecākais pasniedzējs instruktors gan Instruktoru skolā, gan arī Zemessardzē, tāpēc esmu pārliecināts, ka viņš ir īstais cilvēks, īstajā amatā un laikā,” pauda pulkvežleitnants V. Gračovs.
pulkvežleitnants Vasilijs Gračovs
Instruktoru skolas komandieris
pulkvežleitnants Vasilijs Gračovs

Štāba virsseržants A. Kūms bruņotajos spēkos dien kopš 1996. gada. Sākumā dienesta pieredzi ieguvis Baltijas miera uzturēšanas bataljonā (BALTBAT) un vēlāk tolaik vēl Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljonā. Tieši dienesta sākumā arī iepazinies ar virsseržantu Ilmāru Veidi, kurš bijis citas rotas komandieris. Tāpēc jo īpašas esot sajūtas, stājoties šajā amatā.  Turklāt Instruktoru skolā kā instruktors štāba virsseržants A. Kūms bijis jau laikā no 2009. – 2010. gadam.

“Tagad manos pienākumos būs vairāk uzraudzīšanas, padomdevēja un asistēšanas funkcija – gan palīdzot komandierim, gan instruktoriem. Sekošu līdzi, lai kursanti apmācībā saņem to, kas vajadzīgs un pareizā izpildē," sacīja štāba virsseržants A. Kūms, kurš pēdējos gadus kā rotas virsseržants un vecākais instruktors pasniedzējs dienējis arī Zemessardzē – gan Zemessardzes 51. kājnieku bataljonā, gan Zemessardzes Mācību centrā.

Instruktoru skola

Štāba virsseržants A. Kūms (attēlā pa kreisi) un augstākais virsseržants I. Veide. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Savukārt augstākais virsseržants I. Veide, kurš bruņotajos spēkos dien jau 27 gadus, bet Instruktoru skolā – kopš 2013. gada, atzīst, ka arī pats šajā laikā daudz mācījies no dienesta biedriem.  Tagad, sasniedzot aktīvajam dienestam noteikto maksimālo vecumu, viņš izlēmis no dienesta bruņotajos spēkos atvaļināties. Viņš ir optimisma pilns, jo saka, ka jādod iespēja arī jaunajiem speciālistiem.

“Ja mēs te iesprūdīsim, citiem izaugsme apstāsies. Tāda ir dzīve. Savu esam izdarījuši, jānāk vietā jaunajiem. Tad arī citiem būs iespēja kāpt pa karjeras kāpnēm,” pauda augstākais virsseržants I. Veide.

Viņam jau ir gatavs plāns, ar ko turpmāk nodarboties, bet par to vairāk uzzināsiet kādā no nākamajiem “Sargs.lv” rakstiem.

Instruktoru skola

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skola dibināta 2000. gadā, un tās galvenie uzdevumi ir nodrošināt bruņoto spēku vienību instruktoriem un augstskolu studentiem iespēju iegūt militārajam dienestam nepieciešamo profesionālo kvalifikāciju, paaugstināt karavīru kvalifikāciju un veikt pārkvalifikāciju, kā arī veicināt profesionālās izglītības kvalitātes nodrošināšanas sistēmas pilnveidi.

Dalies ar šo ziņu