Godasardzes rotas karavīri trenējas forsētajā maršā

NBS
Sargs.lv
karavīri, pārgājiens
Foto: Foto: Štāba bataljona arhīvs

Bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri piedalījās šogad pirmajā forsētajā pārgājienā, tādejādi trenējot savu fizisko sagatavotību. Ikdienā viņi sabiedrībai vairāk redzami, nodrošinot godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils.

Kā stāsta Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rotas 3. kājnieku vada komandieris leitnants Toms Puķe, paaugstinātas fiziskās slodzes pārgājienu jeb forsēto maršu mērķis ir fiziskās sagatavotības un arī savstarpējās saliedētības veicināšana. Pārgājieni vienmēr tiek rīkoti kombinētā apvidū, tas nozīmē, ka maršrutā iekļauti gan asfaltēti, gan meža ceļi, lauki, reizēm pat purvi.

Leitnants T. Puķe norāda – forsētajā pārgājienā, kas var būt arī vairāku desmitu kilometrus garš, līdzi tiek nests arī ekipējums, kas paredzēts vismaz trīs dienām.

“Tajā iekļauts viss, lai vajadzības gadījumā vismaz trīs dienas mēs varētu izdzīvot lauka apstākļos mežā. Tie ir aptuveni 20 kilogrami, taču svars var mainīties no uzdevuma, kādā dodamies, reizēm ekipējums ir vēl smagāks,” stāsta leitnants T. Puķe.

Šis šogad bijis pirmais Godasardzes rotas karavīru forsētais maršs aptuveni desmit kilometru garumā. Līdzīgi intensīvie pārgājieni tiek rīkoti vismaz reizi mēnesī. “Tā kā sācies jauns gads, tad karavīru treniņi turpinās ar jaunu sparu, pamazām kāpinot tempu. Šoreiz forsētais maršs nebija tik grūts, bet ar katru reizi tas kļūst arvien sarežģītāks un arī fiziski grūtāks, piemēram, somās liekot papildu svaru, tādejādi trenējot karavīru izturību,” pauž leitnants T. Puķe.

karavīri, pārgājiens

Foto: Štāba bataljona arhīvs

Tāpat viņš norāda, ka līdztekus forsētajiem maršiem Štāba bataljona karavīri regulāri piedalās arī citos treniņos un apmācībās – kā jau visi Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Godasardzes rota ir viena no Štāba bataljona rotām.  Štāba bataljons tika izveidots 1919. gadā kā Komandantūras rota, un tā ir vienīgā bruņoto spēku vienība, kas  1992. gadā tika atjaunota ar tās vēsturisko nosaukumu. Gadu gaitā struktūra un uzdevumi ir daudzkārt mainījušies, bet viens no miera laika pamatuzdevumiem – goda sardzes nodrošināšana pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils – ir saglabājies.

Štāba bataljons arī veic bruņoto spēku sakaru un informācijas sistēmu darbības uzturēšanu, kā arī bruņoto spēku un Valsts protokola ceremoniju nodrošināšanu, tajā skaitā augstu ārvalstu viesu sagaidīšanu un vēstnieku akreditācijas.

Godasardze

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu