Latvijas bruņotie spēki plāno nozīmēt sadarbības virsnieku darbam ASV armijā

NBS
LETA
ASV karogs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki uz trīs gadiem plāno nozīmēt sadarbības virsnieku darbam ASV armijā, jo sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. 

Gadu gaitā šī sadarbība ir nostiprinājusies un paplašinājusies. Arī ASV klātbūtne Baltijas reģionā ir nenovērtējama un ir galvenais drošības garants. 

Aizsardzības ministrija un ASV Aizsardzības departaments plāno noslēgt vienošanās memorandu par sadarbības virsnieku norīkojumu. Ar šīs vienošanās parakstīšanu dažādu Latvijas un ASV divpusējās sadarbības pasākumu īstenošana kļūšot efektīvāka. 

Vienošanās memoranda mērķis ir noteikt visus sadarbības virsnieku pozīcijas izveidošanas, darbības un uzturēšanas pamatprincipus. Pānots, ka, parakstot sadarbības virsnieku līgumu, Latvijas bruņotie spēko uz trīs gadiem būs tiesīgi nozīmēt sadarbības virsnieku darbam ASV armijā.

Sadarbības virsnieks varēs būt gan militārpersona, gan civilpersona ar pilnvarām pārstāvēt līgumslēdzējpusi dažādās sadarbības programmās, projektos vai citos jautājumos, kuros puses ir ieinteresētas.

Sadarbības virsnieku līgumā ir atrunāti sadarbības virsnieku pienākumi un tiesības, piemēram, sadarbības virsnieki neveiks dienesta pienākumus vai nesniegs pakalpojumus uzņemošajai valstij.

Valdība šodien nolēma pilnvarot Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Imantu Ziediņu parakstīt Latvijas Aizsardzības ministrijas un ASV Aizsardzības departamenta vienošanās memorandu par sadarbības virsnieku norīkojumu.

    Dalies ar šo ziņu