Bocmanis Zvirgzdiņš pēc 28 gadiem dienestā: Pats svarīgākais ir saglabāt jūrnieka garu

NBS
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Bocmanis I. Zvirgzdiņš attēlā pa labi. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Latvijas Jūras spēki būs spēcīgi tik ilgi, kamēr katrs karavīrs saglabās jūrnieka garu. Tas izšķirošos brīžos kaujā var būt pat svarīgāks par bruņojumu, saka Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Vadības grupas bocmanis Ivars Zvirgzdiņš, kurš nākamā gada sākumā pēc gandrīz 28 dienestā pavadītiem gadiem atvaļināsies.

Kā stāsta bocmanis Ivars Zvirgzdiņš, deviņdesmito gadu sākumā, kad pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas tika atjaunoti arī Jūras spēki, daudz kas notika uz liela patriotisma viļņa. Salīdzinot ar mūsdienām, cilvēki daudz ko darīja, neprasot, kas viņiem par to būs. Tas, viņaprāt, ir īstenais patriotisms.

“Uzskatu, ka cilvēks ir tik patriotisks, cik viņš ir gatavs izkāpt no savas komforta zonas, lai ziedotu sevi sabiedrības un valsts vārdā. Ir “zīmēšanās” patriotisms, kad Latvijas karodziņu paplivina, uz dīvāna sēžot, un ir reālais patriotisms, kad esi gatavs sevi ziedot augstāku mērķu vārdā.”
bocmanis Ivars Zvirgzdiņš, Jūras spēki
Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Vadības grupas bocmanis
Ivars Zvirgzdiņš

Viņš stāsta, ka visu Jūras spēku pastāvēšanas laiku Jūras spēkos dienošie karavīri aktīvi piedalījušies faktiski visās starptautiskajās mācībās, tas stiprinājis gan Latvijas Jūras spēku kaujas spējas, gan karavīru patriotismu. “Visu dienesta laiku atceros gadījumu no kādām mācībām “Baltops”, kuras ik gadu notiek Baltijas jūrā. Katrās starptautiskās mācībās ir diena, kad kuģu komandas apmainās vietām. Kāds zviedru kuģa mehāniķis bija patīkami šokēts par mūsu mehāniķu darba spējām – ka viņi kuģa manevrēšanas laikā prot nomainīt eļļas filtrus. Zviedru kuģa komandieris teica: “Jā, latviešiem varbūt nav tādas tehnikas kā mums, bet jums ir īstens jūrnieka gars. Un tas izšķirošos brīžos kaujā var būt pat svarīgāks par bruņojumu.” Visu dienestu mani pavadījuši šie vārdi, kurus ik pa laikam esmu atgādinājis visiem Jūras spēku karavīriem un arī pats sev,” stāsta bocmanis I. Zvirgzdiņš.

Viņaprāt, šobrīd pats svarīgākais ir saglabāt šo jūrnieka garu.

“Mēs varam iegādāties vismodernākos kuģus, tehniku, bet, ja mums nebūs motivācijas, patriotisma un šī jūrnieka gara, tad nebūsim pilnvērtīgi karavīri."

"Mana dienesta laikā nomainījusies viena paaudze. Ļoti labi saprotu, ka es nedrīkstu prasīt no jaunajiem karavīriem to pašu, ko mums prasīja pirms 25 gadiem, jo situācija ir cita. [..]  Ir tāds teiciens – kamēr gailis dibenā neieknābs, tikmēr latvietis var būt visai kūtrs. Bet gan Brīvības cīņas, gan Atmodas laiks ir pierādījis – ja latvieši kaut ko apņemas, spēj paveikt ļoti daudz.

Nav noslēpums, ka civilo vai tirdzniecības kuģu jūrnieki varbūt saņem lielāku atalgojumu nekā Jūras spēkos dienošie karavīri, taču es viņiem vienmēr esmu mācījis, ka mēs visi esam sanākuši zem Jūras spēku karoga, lai aizsargātu savu valsti un sabiedrību, kuras daļa esam arī mēs paši. Tas ir ļoti cēls un atbildīgs uzdevums, un ar to ir jālepojas,” norāda bocmanis I. Zvirgzdiņš.

Dalies ar šo ziņu