Starptautisko operāciju karavīru tuviniekus sveic Ziemassvētkos

NBS
Sargs.lv
Ziemassvētku vecītis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas Kara muzejam tik netipiski svinīga sajūta. Ziemassvētku eglītes, pat dāvanu maiss. Starp tūristiem un bērniem, kuri atnākuši apskatīt muzeja ekspozīciju, manāmi nedaudz apjukuši, tomēr prieka un cerību pilni Latvijas karavīru tuvinieki - bērni, sievas, vecāki un citi.

Karavīru tuviniekiem šīs tikšanās vienmēr ir īpašs notikums. Tas nozīmē ne tikai būt kopā ar tiem, kuri saprot vislabāk, bet arī saņemt sveicienus no tik tālu esošā mīļā tēta, vīra, dēla, mammas vai meitas. Karavīru tuviniekiem svarīgākais ir zināt, ka viņu mīļajiem viss ir kārtībā, tāpat kā karavīriem ir svarīgi zināt, ka viņus mājās gaida viņu ģimenes.

Jaukā Ziemassvētku atmosfērā pie eglītes karavīru tuvinieki tika sagaidīti ar Ziemassvētku laikam atbilstošām, siltām un mīļām dziesmām. “Nacionālo bruņoto spēku ģenerālleintanta un savā vārdā es jums pateicos par atbalstu mūsu karavīriem,” atklājot pasākuma oficiālo daļu, sacīja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins. “No savas pieredzes es zinu, ka šis jūsu atbalsts viņiem ir ļoti svarīgs.”

Arī Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis sanākušos uzmundrināja ar patriotiskiem vārdiem – “Jūsu mīļie cilvēki izvēlējās būt cīnītāji. Un, kamēr ir šādi cīnītāji, es ticu, ka ir un būs Latvijas valsts!”

“Vienmēr ir svarīgi saņemt iedrošinošus vārdus, zināt, ka mūsu mīļajiem svešumā viss ir kārtībā,” norādīja karavīru tuvinieki. Emocionālākais brīdis tuvinieku tikšanās laikā bija tieši videosveiciens no Afganistānā dienošā kontingenta.

brig.ģen. G. Kerlins

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Mammu! Tas ir tētis? Ar tik lielu bārdu?!” Tik ļoti pārsteigta par tēta izskatu ir kāda Afganistānā dienošā karavīra mazā meitiņa. Pārējos tas, protams, mazliet sasmīdina, taču arī smieklu un smaidu brīdī vairākumam tuvinieku acīs ir asaras. Karavīru sievas cenšas aizturēt asaras, lai nesatrauktu bērnus, bet vairāku karavīru mammas pēc video noskatīšanās meklē mutautiņus.

Lai pateiktos ģimenēm, kuras atbalsta savus mīļos un gaida viņus atgriežamies, bruņoto spēku vārdā karavīru tuviniekiem tika pasniegtas arī pateicības vēstules. Tradīcija pārņemta no citām NATO valstīm, kur šādi pateicas arī karavīru ģimenēm, par viņu ieguldījumu, saka bruņoto spēku Apvienotā štāba sociālā darbiniece Elīna Zenkeviča.

Brigādes ģenerālis G. Kerlins uzņēmās lomu pasniegt ģimenēm pateicības vēstules – ar rokasspiedienu un sirsnīgu “Paldies!” sagaidot mazās princeses, mazos komandierus un karavīru sievas. Bērnu sejās vērojams lepnums un patiess prieks par to, ka tieši viņu tēti ir tie spēcīgie cīnītāji, kuri ļauj pasaulei justies droši.

“Bruņoto spēku vārdā vēlos jums novēlēt baltus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu,” saka brigādes ģenerālis G. Kerlins. “Viss būs labi, viņi drīz atgriezīsies mājās. Ja kaut ko šajā dzīvē mēs patiešām varam paredzēt un zinām - šī misija beigsies, un viņi mājās atgriezīsies plānotajā laikā.” Arī ministrijas parlamentārais sekretārs M. Staķis ģimenēm novēlēja gaišus Ziemassvētkus, piebilstot, ka karavīru vārdā ir pateicīgs ģimenēm par viņu pacietību un sapratni.

Lai karavīru bērniem dāvātu papildu prieku, pēc bruņoto spēku pārstāvju uzrunām Kara muzejā ieradās arī Ziemassvētku vecītis, kurš ar rotaļām un dziesmām ielīksmo gan mazos, gan lielos. Pasākums noslēdzās ar dāvanām un kafijas pēcpusdienu, taču karavīru tuviniekiem vēl pāris mēnešu jāsadzīvo ar to, ka viņu mīļie šobrīd atrodas militāro konfliktu reģionā.

Arī “Sargs.lv” komanda kopā ar bruņoto spēku pārstāvjiem novēl ģimenēm saglabāt spēku, sagaidīt savus mīļos mājās, saglabāt ticību labajam un mūsu Latvijai! Arī jūs esat tikpat stipri kā jūsu karavīri! Paldies!

Dalies ar šo ziņu