Rīgā ikgadējā konferencē pulcējas Baltijas valstu militārie kartogrāfi

NBS
Sargs.lv/Aizsardzības ministrija
kartes
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rīgā uz ikgadējo konferenci pulcējās Baltijas valstu militārās ģeogrāfijas speciālisti, lai dalītos pieredzē par šogad paveikto, kā arī pārrunātu turpmākos plānus un sadarbības iespējas.

Šogad konferencē piedalījās vairāk nekā 70 militārās ģeogrāfijas un meteoroloģijas eksperti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Vācijas, Zviedrijas, Polijas un citām partnervalstīm.

“Uzņemot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu un citu sabiedroto valstu bruņoto spēku vienības, pieaug nepieciešamība pēc karšu un meteoroloģisko produktu ražošanas Latvijā. Vienlaikus lepojamies ar Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras sasniegumiem, piedaloties jaunu produktu attīstīšanā citās NATO valstīs.”
Staķis
Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs
Mārtiņš Staķis
“Esmu gandarīts, ka 24 gadu laikā Baltijas valstu militārās ģeogrāfijas un meteoroloģijas konference ir kļuvusi par vērienīgu starptautisku pasākumu un veiksmīgu platformu informācijas apmaiņa. Šeit jomas eksperti uzzina par to, kādas kartes ražo vai kādas metodes laika prognožu iegūšanai izmanto sabiedroto valstu kolēģi un var labāk palīdzēt savas valsts karavīriem, pirms tie dodas uz sabiedroto rīkotām militārām mācībām."
Kartogrāfi
Ģeotelpiskās informācijas aģentūras direktors
pulkvedis Mārtiņš Liberts

Pulkvedis M. Liberts arī akcentēja, ka šogad Latvijas kartogrāfijas nozarei tāpat kā Latvijas armijai aprit simts gadi, jo pirmo kartogrāfijas nodaļu izveidoja 1919. gadā līdz ar Latvijas armijas štābu.

24. Baltijas valstu militārās ģeogrāfijas un meteoroloģijas konferences darbs vienlaikus noritēja militārās ģeogrāfijas un militārās meteoroloģijas sesijās.

Militārās ģeogrāfijas sesijā tika apspriestas militārās kartēšanas aktualitātes, ģeotelpiskās informācijas atbalsts NATO operācijās, Baltijas valstu sadarbība militārās ģeogrāfijas jomā, kā arī pētniecības iestāžu, uzņēmumu un bruņoto spēku sadarbība ģeotelpiskās informācijas jomā.

Savukārt meteoroloģijas sesijas dalībnieki varēja iepazīties ar tehnoloģijām, kas nepieciešamas meteoroloģiskās informācijas nodrošināšanai militārajās mācībās un ikdienas uzdevumu izpildē, Baltijas valstu sadarbību militārās meteoroloģijas jomā un informācijas apmaiņa ar NATO komandstruktūrām.

24. Baltijas valstu militārās ģeogrāfijas un meteoroloģijas konferenci rīkoja Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūru.

Dalies ar šo ziņu