Notiks tradicionālā Nacionālo bruņoto spēku balle

NBS
Sargs.lv
NBS balle
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Turpinot Nacionālo bruņoto spēku tradīcijas, kā arī svinot Latvijas armijas un Lāčplēša Kara ordeņa dibināšanas 100. gadadienu, Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Nacionālo bruņoto spēku balle.

Virsnieku balles tradīcija radusies pagājušā gadsimta divdesmitajos gados. Tā laika prese vēsta, ka tolaik valstī bijušas divas prestižas balles – Virsnieku un Preses balle. Līdz mūsdienām saglabājusies vienīgi Virsnieku balle.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas pirmā atjaunotā Virsnieku balle tika rīkota 1992. gadā, kad Rīgas pilī pirmo valsi sāka latviešu strēlnieks un aktieris Ēvalds Valters ar kundzi. Kopš 1993. gada Virsnieku balle tiek rīkota Rīgas Latviešu biedrības namā – vietā, kur 1918. gada rudenī veidojās Latvijas armijas pirmās vienības.

Atšķirībā no Virsnieku balles, kas ir vēsturisks mantojums, Instruktoru balles sāka rīkot tikai 2001. gadā, lai celtu instruktoru prestižu bruņotajos spēkos un sabiedrībā. Jo tieši instruktori tiek saukti par “armijas mugurkaulu”.

Taču 2009. gadā abas balles tika apvienotas vienā, un kopējā Virsnieku un instruktoru balle notika 20.novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā.

Balle jau tradicionāli sākas ar polonēzi un valsi. Līdztekus dejām uzstājas arī mākslinieki, tiek baudīta svētku torte, ko sagriež Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Balles viesus uzrunās un sveiks aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Piedāvājam atskatīties uz mirkļiem no pagājušā gada balles.

Dalies ar šo ziņu