Ar 14 stundu peldējumu godina Neatkarības karā kritušos Kara skolas kadetus

NBS
Sargs.lv
peldejums
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ceturto gadu Nacionālo bruņoto spēku peldbaseinā ar 14 stundu piemiņas peldējumu tiek godināti 14 Neatkarības karā kritušie Kara skolas kadeti. Tāpat peldējuma laikā tiek vākti līdzekļi arī mūsdienu veterānu ģimeņu atbalstam.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valts Āboliņš aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzīst – kopā ar akadēmijas kadetiem šogad peldējumā piedalīsies vēl piecu augstskolu pārstāvji. Studenti būs no Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, Latvijas Jūras akadēmijas, Banku augstskolas, Policijas koledžas un Latvijas Universitātes.

Peldējums

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Katru gadu mēs mēģinām nopeldēt arvien vairāk. Pagājušajā gadā bija sasniegta 47 kilometru distance, kas ir precīza distance līdz Vareļiem, kur šie kursanti nolika savas galvas kaujā par neatkarīgu Latviju,” saka pulkvedis V. Āboliņš.

Pulkvedis V. Āboliņš gan uzsvēra – peldējuma mērķis nav pārspēt nopeldēto kilometru daudzumu, bet gan aicināt peldējuma dalībniekus ziedot naudu patriotiskajam fondam “Namejs”, kurš dažādos veidos atbalsta mūsdienu kara veterānu ģimenes, īpašu uzmanību pievēršot operācijās kritušo karavīru ģimeņu atbalstam.

Patriotiskā fonda “Namejs” vadītājs atvaļinātais ģenerālleitnants Raimonds Graube aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” atzina  – fonda galvenais sauklis ir “atceries savējos”. Tādējādi jauno Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetu peldējums ir kā simbolisks tilts, lai savienotu vēstures varoņus ar mūsdienu varoņiem.

Peldējums

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Mēs novembrī atceramies Neatkarības karā kritušos, bet nepietiekami pieminam mūsdienu operācijās kritušos karavīrus. Viņi ir tieši tādi paši brīvības cīnītāji, kādi bija 1919. un 1920. gadā. Viņi ir mūsdienu brīvības cīnītāji, un viņu dēļ mēs jūtamies daudz drošāk. Mums ir jāspēj pateikt paldies mūsdienu veterāniem un viņu ģimenēm,” uzsver ģenerālleitnants R.Graube.

Tikmēr pašu kadetu vidū valdīja gan patriotiska, gan sportiska noskaņa. Visi “Sargs.lv” uzrunātie peldētāji atzīst – atrasties šeit ir gan gods, gan pienākums. Katrs kadets apņēmies nopeldēt vismaz 100 metrus, proti, no viena baseina gala līdz otram un atpakaļ. Kā stāsta kareivis Dagnis Sakne, līdzās piemiņai valda sacensību gars, jo katrs peldējuma dalībnieks distanci mēģina nopeldēt pēc iespējas ātrāk, lai atvēlētās stundas laikā komanda varētu nopeldēt pēc iespējas garāku distanci.

Peldējums

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Nopeldēt 100 metrus nav viegli. Elpu aizsit, ūdens smeļas mutē, tādēļ peldēt ir jāprot, bet par spīti grūtībām mēs izrādām savu cieņu kritušajiem un peldam,” sacīja kareivis D. Sakne.

Savukārt Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadete kareive Krista Ķelpa portālam “Sargs.lv” norādīja, ka neoficiālais Aizsardzības akadēmijas peldētāju mērķis ir uzstādīt tādu rezultātu, lai iekļūtu labāko komandu trijniekā, taču viegli nebūšot.

“Peldējuma dalībnieku vidū ir arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas studenti, kuri ir pārstāvēti ar peldēšanas katedru, tāpēc viegli sasniegt šo mērķi nebūs, tomēr manā komandā visi ir peldētāji un centīsimies izdarīt labāko, ko spējam, lai paši uzliktu krietni augstāku latiņu citiem,” sacīja kareive K. Ķelpa.

Šonedēļ Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Neatkarības karā kritušie kadeti tiks godināti arī tradicionālajā Melnās kafijas vakarā, kad vakara jundas laikā tiks izsaukti visi kritušo vārdi un pie viņu fotogrāfijām aizdegtas svecītes.

Dalies ar šo ziņu