Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris: katrs karavīrs ir svarīgs

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir skaitliski lielākā profesionālā dienesta vienība Nacionālajos bruņotajos spēkos, un tās sastāvā ir karavīri no visas Latvijas. Tāpēc ļoti nopietni tiek domāts par karavīru motivēšanu un speciālistu noturēšanu vienībā, lai viņi dienestā paliktu maksimāli ilgi. Tā intervijā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” atzīst Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

 “Es palieku pie tā, ko savulaik jau esmu publiski teicis, ka karavīram pamatā vajadzīgas trīs lietas – lai ir, kur dzīvot, ko ēst un kur trenēties. Mehanizētās kājnieku brigādes speciālistu apmācība ir dārga un laikietilpīga, tāpēc ļoti svarīgi, ka cilvēks, kurā valsts ieguldījusi daudz līdzekļu, paliek šeit, nevis aiziet uz citām vienībām vai atvaļinās,” viņš sacīja.

Pulkvedis S. Gaugers gan uzsver – jāņem vērā fakts, ka daudzi Ādažu bāzē dienošie karavīri  ilgstoši atrodas tālu prom no mājām un ģimenēm. Lai būtu tuvāk darba vietai, daudzi esot pārvākušies uz Rīgu. Viņš gan neslēpj – daļa vēlāk izlemj pāriet uz Zemessardzi, ja tās brigāde atrodas karavīru dzimtajā pilsētā.

karavīri

Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Zemessardze pēdējā laikā strauji attīstījusies, kļūstot par interesantu un pievilcīgu darbavietu profesionālā dienesta karavīriem. Galvenais, lai “paši sev neiekožam kājā”, stiprinot Zemessardzi, nepārvilinām uz to aizvien vairāk profesionālā dienesta karavīru. Mēs, protams, varam attīstīt infrastruktūru, uzlabot darba apstākļus, pat palielināt algu, bet ir brīdis, kad svaru kauss nosveras par labu ģimenei”
Gaugers
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komadieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Viņš atklāj, ka viens no galvenajiem motivējošiem faktoriem joprojām ir karavīra atalgojums. Nav noslēpums, ka krīzes laikā tas tika ievērojami samazināts. “Pēdējo gadu laikā esam tikuši atpakaļ līdz cilvēcīgam līmenim, taču regulāri domājam par motivācijas programmām. Tikko ieviesām jaunu atalgojuma sistēmu, kas nosaka atšķirīgu pieeju noteiktiem amatiem. Piemēram, ja speciālista apmācībā ieguldīti lieli līdzekļi, tad viņš saņem vairāk nekā tas, kura apmācība bijusi vienkāršāka. Tāpat paliek spēkā piemaksas par dienesta laiku un pakāpi. Taču karavīri tikai nesen ir saņēmuši algu pēc jaunās aprēķinu kārtības, tāpēc vēl ir pāragri spriest par rezultātiem,” stāsta Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Tajā pašā laikā S. Gaugers uzsver, ka atalgojumu Nacionālajos bruņotajos spēkos nevar vērtēt biznesa kontekstā. Jo, ja uzņēmumi var ievest lētāku darbaspēku no citām valstīm, pat Ukrainas un Baltkrievijas, tad Latvijas bruņotajos spēkos var dienēt tikai un vienīgi Latvijas Republikas pilsoņi, turklāt bez sodāmības. “Faktiski mēs gribam Latvijas pilsoni, kurš piedevām vēl ir balts un pūkains. Šie uzstādījumi limitē cilvēku skaitu, ko varam uzņemt. Tādā ziņā Nacionālie bruņotie spēki ir īpaša darba vieta, un šeit strādājošajiem ir jābūt pienācīgi atalgotiem atbilstoši viņu ieguldījumam un prasmēm,” pārliecināts ir pulkvedis S. Gaugers.

karavīri

Foto: Aizsardzības ministrija

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde šobrīd piedzīvo vairākus lielus attīstības projektus, piemēram, artilērijas un mehanizācijas jomā. Pulkvedis S. Gaugers norāda – straujais attīstības temps nebūs uzturams, ja trūks speciālistu, kas ar šo tehniku strādā. Tāpēc katrs karavīrs  ir svarīgs, un speciālistam ir jābūt atbilstoši novērtētam.

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir vienība, kas nodrošina vispusīgu kaujas sagatavošanu nacionālajiem bataljoniem, kaujas atbalsta un nodrošinājuma vienībām, komplektē un nosūta savas apakšvienības uz operāciju rajonu, nodrošinot to nepārtrauktas kaujas spējas un uzdevuma izpildi. 

Dalies ar šo ziņu