Ādažu bāzē karavīri godina kritušos biedrus

NBS
Sargs.lv
Ādaži
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Ādažu bāzē, degot tūkstošiem svecīšu, 8. novembrī tika godināti tie karavīri, kuri pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas ziedojuši dzīvības, pildot dienesta uzdevumus. Līdz ar viņiem tika pieminēti arī šogad Ādažu bāzē sprādzienā bojā gājušie NATO paplašinātās kaujas grupas Albānijas kontingenta karavīri.

Svētbrīdis, klātesot kritušo karavīru tuviniekiem, aizsākās Ādažu bāzes kapelā, kur pie altāra bija novietoti visu operāciju laikā dzīvību zaudējušo karavīru portreti. Viņu vidū arī NATO paplašinātās kaujas grupas Albānijas kontingenta majora Klodiana Tanuša un seržantes Zarifes Hasanajas fotogrāfijas.

Līdzās bojā gājušo Latvijas karavīru ģimenēm, piemiņas pasākumu Ādažu bāzē apmeklēja arī abu Albānijas karavīru radinieki.

Kapelāns virsleitnants Oļegs Jermolājevs uzsvēra – kritušie karavīri neaiziet. Viņi ik dienu paliks domās un atmiņās ar savām ģimenēm un cīņu biedriem.

Ādaži

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Mums, karavīriem, uzdevums ir cēls, lai gan bīstams. Mūsu uzdevums ir iestāties par taisnību un mieru gan dzimtenē, gan pasaulē, kur nav uzlēkusi taisnības gaisma. Šajā uzdevumā var nākties nest smagāko upuri – savu dzīvību.”
Kapelāns
virsleitnants Oļegs Jermolājevs

Pēc dievkalpojuma ģimenes un karavīri devās pie pieminekļa kritušajiem karavīriem, lai pieminētu aizgājējus ar aizdegtām svecītēm. Vakara jundas laikā tika izsaukti visi kritušie un bojā gājušie – virsleitnants Olafs Baumanis, seržants Valdemārs Anševics, kaprālis Dāvis Baltābols, dižkareivis Vitālijs Vasiļijevs, dižkareivis Edgars Ozoliņš, dižkareivis Andrejs Merkuševs, dižkareivis Gints Bleija, kaprālis Jānis Voitkevičs, kā arī Albānijas kontingenta pārstāvji – majors K. Tanušs un seržante Z. Hasanaja.

Ādaži

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks savā uzrunā uzsvēra – karavīra profesija koncentrētā veidā parāda, cik trauslas var būt mūsu dzīvības, jo nav zināms, kas var atgadīties pēc stundas vai mēneša. Tomēr tās starptautiskās misijas, kurās šie karavīri ir piedalījušies, nav izrādījušās mazsvarīgas.

Ādaži

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Starptautiskās misijas ir mūsu valsts drošības garants. Esot tur, mēs ar daudz lielāku pārliecību varam aizstāvēt tās robežas un zemi, kas ir šeit.”
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers uzsvēra – brīvību nevar iegūt un noturēt, par to neko nemaksājot. Tāpēc šo karavīru zaudētās dzīvības atjaunotās Latvijas vēsturē ir tam kārtējais pierādījums.

Ādaži

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Viņi gāja bojā, lai Latvijā cilvēki varētu dzīvot drošībā un ticībā labākai rītdienai. Viņi gāja bojā, lai sabiedrotie šeit plecu pie pleca stāvētu ar mums un rūpētos par Latvijas drošību. Viņi gāja bojā, darot to, kas viņiem vislabāk padevās, patika un kam viņi ticēja. Pateicoties viņiem, Latvijas sabiedrība var baudīt brīvību jau gandrīz 30 gadus.”
Mehanizētās brigādes komandieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Pulkvedis S. Gaugers pasākumā pieminēja arī pāragri – 25 gadu vecumā mūžībā aizgājušo kaprāli Oskaru Zaueru. Viņš dienestā pavadīja sešus gadus.

Ādaži

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

“Viņš bija priekšzīmīgs karavīrs un piemērs mums visiem. Dzīvi un tās izaicinājumus viņš pieņēma drosmīgi, viegli un pat nebēdnīgi. Tieši attieksme pret dienestu ir tas, kas lielisku karavīru padara par izcilu karavīru. Oskars bija izcils karavīrs,” sacīja pulkvedis S. Gaugers.

Dalies ar šo ziņu