Turpmāk rezerves karavīram par neierašanos uz mācībām piemēros naudas sodu līdz 350 eiro

NBS
Sargs.lv
Turpmāk rezerves karavīram par neierašanos uz mācībām piemēros naudas sodu līdz 350 eiro
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Par rezerves karavīra neierašanos uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktajā vietā un laikā piemēros naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām, paredz grozījumi Militārā dienesta likumā.

Patlaban Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss par iepriekš minēto noteikumu pārkāpumu paredz naudas sodu līdz 210 eiro. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu līdz 350 eiro.

Viena naudas soda vienība ir 5 eiro, tādējādi turpmāk sods par noteikumu pārkāpšanu jau pirmajā reizē būs 350 eiro, jo vairs netiks paredzēta soda apmēra palielināšana līdz 350 eiro tikai gadījumā, ja pārkāpums gada laikā izdarīts atkārtoti.

Grozījumi likumā paredz arī atbildību par Nacionālo bruņoto spēku rezerves uzskaites kārtības neievērošanu, ja to izdarījusi šai uzskaitei pakļauta persona, par to piemērojot naudas sodu līdz četrpadsmit naudas soda vienībām (70 eiro).

Grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu nākamā gada 1. janvārī, un administratīvā pārkāpuma procesu par minētajiem pārkāpumiem veiks Militārā policija.

Lai atjaunotu un pārbaudītu individuālās, speciālistu un kolektīvās iemaņas un zināšanas, rezerves karavīru var iesaukt uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām Nacionālo bruņoto spēku vienībās.

Virsnieku sastāva rezerves karavīru var iesaukt kopumā līdz deviņiem mēnešiem, viena gada laikā – līdz 60 dienām, bet instruktoru un kareivju sastāva rezerves karavīru – kopumā līdz sešiem mēnešiem, viena gada laikā – līdz 30 dienām. Intervāls starp kārtējām militārajām mācībām, kurās iesaista rezerves karavīru, nav mazāks par četriem gadiem.

Rezerves karavīru kārtējo militāro mācību starplaikos var iesaukt arī uz pārbaudes mācībām līdz 10 dienām gan no darba brīvajā, gan arī darba laikā, kā arī pārsniedzot 10 dienas, gan no darba brīvajā laikā, gan darba laikā, ja rezerves karavīrs un darba devējs tam piekrīt. Šo laiku ieskaita militāro mācību kopējā laikā.
Pirmās rezerves karavīru mācības notika 2015. gadā, šādi sākot plānveida bruņoto spēku rezervē esošo karavīru militāro iemaņu atjaunošanu.

2016. gada 16.  jūnijā Saeimas apstiprinātajā Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka Nacionālie bruņotie spēki miera laikā uztur 3000 militāri sagatavotus rezerves karavīrus.

Dalies ar šo ziņu