Būtiski palielināti sodi par nelikumīgu karavīra formas tērpa nēsāšanu

NBS
Sargs.lv
Būtiski palielināti sodi par nelikumīgu karavīra formas tērpa nēsāšanu
Foto: Aizsardzības ministrija

Saeima šonedēļ 3.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Militārā dienesta likumā, kuri paredz ievērojami palielināt naudas sodu par nelikumīgu karavīra formas tērpa vai tā sastāvdaļu nēsāšanu, kā arī par formas tērpu vai tā elementu, piemēram, atšķirības zīmju tirdzniecību. Šo grozījumu pieņemšanas mērķis ir mazināt hibrīdkara draudus.

Pašlaik Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz atbildību tikai par karavīra formas tērpa, atšķirības zīmju un zīmotņu izgatavošanas prettiesisku pasūtīšanu. Par to var piemērot naudas sodu līdz 210 eiro, taču, ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā, tad pārkāpējam var noteikt 350 eiro sodu.

Aizsardzības ministrijā norāda, ka līdz šim likumā noteiktās sankcijas nebija pietiekošas, lai atturētu cilvēkus no karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju nelikumīgas iegādes, izmantošanas un tālākas tirdzniecības. “Tas nepieciešams divu iemeslu pēc. Pirmkārt, lai līdzīgi kā Krimas aneksijas gadījumā, sākoties krīzei, pēkšņi uz ielām neparādītos, it kā draudzīgi, bet nezināmi un patiesībā naidīgi kaujinieki, kurus ir ārkārtīgi grūti atšifrēt, jo viņi būtu tērpti Latvijas armijas formās. Otrkārt, līdzšinējais likuma regulējums brīvi atļāva formas tērpus un tā elementus gan pārdot, gan iegādāties, gan izmantot tādiem cilvēkiem, kuri nav dienestā. Tagad mums būs līdzeklis, lai vērstos ne tikai pret nelikumīgu karavīru formu nēsāšanu, bet arī formas tērpu un to būtisko elementu tirdzniecību,” skaidro Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis.

M.Staķis arī stāsta, ka pēdējo gadu laikā bijuši gadījumi, kad cilvēki, tērpušies Nacionālo bruņoto spēku izsniegtās formās, piedalījušies tādos publiskos pasākumos, kuri nodarījuši kaitējumu Nacionālo bruņoto spēku reputācijai. Turpmāk likums šādi izmantot formas tērpus liegs.

Grozījumi likumā paredz, ka turpmāk par nelikumīgu formas tērpa vai tā elementu nēsāšanu varēs piemērot līdz 2000 eiro lielu naudas sodu. Savukārt par formas tērpa, vai tā sastāvdaļu un atšķirības zīmju prettiesisku apriti varēs piemērot naudas sodu līdz pat 2000 eiro fiziskām personām, bet līdz 20 000 eiro juridiskām personām.

Aizsardzības ministrijā attiecīgie grozījumi sagatavoti pirms vairākiem gadiem, reaģējot uz hibrīdkara draudiem, kādi pastāv kopš Krievijas īstenotās Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijas 2014. gadā. Viens no hibrīdkara izpausmes veidiem ir informatīvās operācijas, lai maldinātu politiskos un militāros līderus, kā arī sabiedrību, izmantojot dažāda vieda kamuflāžā tērptus cilvēkus valsts drošību apdraudošo darbību veikšanā.

Šīs likuma izmaiņas gan attiecas tikai uz Nacionālajos bruņotajos spēkos izmantotās formas nelikumīgu valkāšanu un apriti. Sods par cita veida kamuflāžas apģērba nēsāšanu un apriti, piemēram, makšķernieku vai mednieku apģērba.

Prettiesiska valkāšana ir normatīvajiem aktiem neatbilstoša formastērpa valkāšana. Atvaļināts karavīrs vai bijušais zemessargs ir tiesīgi valkāt karavīra formas tērpu ar atšķirības zīmēm tikai tādās situācijās un veidos, kādos to nosaka tiesību akti, piemēram, bijušais karavīrs to var darīt, ja guvis nopelnus dienesta laikā vai dienesta laikā ieguvis invaliditāti. Grozījumi Militārā dienesta likumā nestāsies spēkā, kamēr nebūs stājies spēkā Administratīvo pārkāpumu procesa likums.

Dalies ar šo ziņu