Poligonā “Lāčusils” atklāta modernākā šautuve Latvijā

NBS
Sargs.lv
Poligonā “Lāčusils” atklāta modernākā šautuve Latvijā
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

3. oktobrī poligonā “Lāčusils”, Alūksnes novadā aizsardzības ministrs Artis Pabriks atklāja jauno modernāko daudzfunkcionālo šautuvi Latvijā, kuras izbūvē ieguldīti vairāk nekā 2,6 miljoni eiro. Amatpersonas uzsver – jaunā šautuve ļaus plašāk organizēt karavīru un zemessargu apmācību, atslogojot līdz šim pārslogoto Ādažu poligona šautuvi.

Aizsardzības ministrs A. Pabriks norāda – šis ir valsts mēroga poligons un šautuve, jo pēc Ādažiem Alūksnes  bāze ir lielākā Latvijā. “Mēs šeit turpinām ļoti aktīvi izvērsties. Šautuve šajā mirklī ir modernākā Latvijas, iespējams, pat Baltijas teritorijā. Ņemot vērā arī mūsdienu prasības, tā ir videi draudzīga. Šeit mums nav smilšu emisijas, šeit zeme, kur ietrieksies lodes, laiku pa laikam tiks savākta. Tādēļ no ekoloģijas, trokšņa viedokļa un emisiju viedokļa tas ir labākais iespējamais risinājums, kāds šobrīd ir Nacionālo bruņoto spēku rīcībā,” pauda A. Pabriks.

Poligona “Lāčusils” šautuve ir sadalīta trīs daļās. Divās daļās atrodas stacionārās šautuves, kuru platums ir 38 metri, bet mērķi ir izvietoti 25, 50, 100, 200 un 300 metru distancēs. Savukārt trešā šautuve ir 90 metrus plata. Tajā var izvietot dažādus taktiskus šķēršļus, kas ļaus karavīriem trenēt šaušanu kustībā.

“Šautuve ir nozīmīgs solis poligona attīstībā. Šis ir pirmais solis, jo plānots būvēt šautuves arī citu ieroču šķirām. Šī šautuve ir ļoti labi piemērota šaušanas prasmju apgūšanai. Šeit varēs trenēties zemessargi, jaunsargi un valsts aizsardzības mācības nometnes dalībnieki,” uzsvēra Alūksnes Kājnieku skolas komandieris majors Oļegs Dubovs.

Aizsardzības ministrs sacīja, ka Alūksnes bāzes attīstība ir nozīmīga, jo tā atrodas Latvijas pierobežā. Otrkārt, tā būtiski atslogos Ādažu militāro bāzi, ļaujot ietaupīt karavīru apmācībai paredzēto naudu. “Pašlaik mums ir svarīgi ieguldīt tieši reģionos – tas ir mūsu mērķis. Ieguldot reģionos, mēs ieekonomējam līdzekļus, jo nav tik daudz jāizmanto Ādažu bāze. Nav jāstāv rindā, lai veiktu šaušanas apmācību. Nacionālie bruņotie iegūst labākas iespējas sagatavoties,” norādīja A. Pabriks.

Šautuves projekta izveides ietvaros sešu mēnešu garumā ir veikta šautuves un novērošanas torņa būvniecība, teritorijas labiekārtošana, angāra atjaunošana, kā arī piebraucamā ceļa un inženierkomunikāciju izbūve. Projekta kopējās izmaksas ir 2 673 490 eiro.

“Es domāju, ka šie ir racionāli izmantoti līdzekļi, jo šī projekta ietvaros atjaunotie arī angāri. Tie ir bijušās Padomju Savienības raķešu angāri, kuri tagad ir pilnībā atjaunoti. Mēs tos atjaunojam arī citviet Latvijā, jo mums ir vajadzīgas drošas munīcijas noliktavas, kurās nevar notikt pēkšņi sprādzieni, kādi pieredzēti citviet pasaulē.” pauda A. Pabriks.

Majors O. Dubovs norādīja, ka nākotnē plānots būvēt arī šautuves priekš ložmetējnieku un prettanku ieroču apkalpju apmācībai. Majors uzsvēra, ka papildus norisinās inženieru apmācība, kā arī plānots izveidot spridzināšanas laukumu mācībām rokas granātu izmantošanā.

2019. gada sākumā  reģionālā poligona “Lāčusils” paplašināšanai Aizsardzības ministrija no Zemkopības ministrijas savā valdījumā pārņēma nekustamo īpašumu “Jaunlāčusils”, tādējādi paplašinot poligona teritoriju par 2387 hektāriem un nodrošinot iespēju šogad uzsākt šautuvju pārbūvi, kā arī turpmākajos gados izbūvēt papildu apmācību vietas.

Pašreiz Nacionālie bruņotie spēki galvenokārt strādā pie četru poligonu – Ādažu poligona, poligona “Lāčusils” Alūksnes novadā, poligona “Meža Mackeviči” Daugavpils novadā un poligona “Mežaine” Skrundā – attīstības, lai stiprinātu Zemessardzes kaujas spējas, katrā reģionā izveidojot reģionāla līmeņa poligonu.

Dalies ar šo ziņu