Uz Afganistānu pavada pirmo NATO apmācības operācijas „Resolute Support” Latvijas kontingentu

NBS
Sargs.lv
Latvijas karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

4. decembrī svinīgā ceremonijā uz Afganistānu pavadīja nākamo Latvijas kontingentu, kurš būs pirmais kontingents NATO vadītajā apmācības operācijā „Resolute Support”, tādējādi noslēdzot dalību alianses vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku kaujas operācijā, kurā Latvija piedalījās kopš 2003. gada.

Uz Afganistānu pavada pirmo NATO vadītās apmācības operācijas „Resolute Support” Latvijas kontingentu

 Tas notika tikai dažas stundas pēc tam, kad Saeima apstiprināja Latvijas karavīru dalību jaunajā alianses militārajā operācijā.

Karavīrus uz operācijas rajonu pavadīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un  Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī kontingenta karavīru vienību komandieri.

„Bruņotie spēki ir ne tikai drošības garants Latvijas iedzīvotājiem, bet arī NATO dalībvalstīm un valstīm, uz kurām tiek nosūtīti NATO karavīri,” uzrunājot karavīrus, teica aizsardzības ministrs, uzsverot, ka karavīru mērķis ir sniegt atbalstu, lai Afganistānas drošības spēki sasniegtu tādu pašu sagatavotības līmeni kā NATO spēki.

"Novēlu Jums operācijas laikā būt stipriem un vienotiem, atbalstīt vienam otru grūtos brīžos, bet pats galvenais – saglabājiet cieņu savā starpā un attiecībā uz Afganistānas kolēģiem, jo tā ir veiksmes atslēga, kas jums ļaus darboties kā komandai un sekmīgāk nodot zināšanas afgāņiem,” teica ministrs, kontingenta komandierim majoram Arvim Zīlem līdzi dodot Latvijas valsts karogu.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube uzsvēra, ka karavīri turpinās to, kas tika sākts pirms vairākiem gadiem. "Vēlu jums veiksmi, jo profesionalitāte jums jau ir," uzsvēra komandieris un kā ceļa maizi pasniedza rupjmaizes kukuli.

Dalībai operācijā „Resolute Support” Latvija uz Afganistānu nosūtīs līdz 30 karavīru lielu kontingentu, kas galvenokārt izvietosies Marmalas bāzē Mazarišarīfā valsts ziemeļos, bet neliela daļa karavīru – arī Kabulā, kur viņi ieņems padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus.

Apmācību jomā Latvijas karavīri atbalstīs Afganistānas Nacionālās armijas 209. korpusa štābu un Inženieru skolu un kā padomdevēji darbosies arī alianses apmācības spēku izveidotajā Reģionālajā apvienotajā vadības un koordinācijas centrā.

Tas nodarbosies ar Afganistānas drošības spēku apmācības koordināciju un informācijas apmaiņu Ziemeļu reģionā, kurā vadošā valsts ir Vācija.

Latvija nodrošinās arī militāro policistu dalību Daudznacionālajā Militārās policijas rotā, kā arī gaisa atbalsta kontrolieru grupu Ātrās reaģēšanas rotā.

Jau 2013. gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem, tādējādi koncentrējoties uz to apmācību.

Šīs process sākās vēl 2011. gadā, pakāpeniski drošības kontroli nododot Afganistānas spēkiem. Latvijas un Norvēģijas karavīri, kuri vairākus gadus rūpējās par drošību Afganistānas ziemeļu provincē Farjābā, savus pienākumus beidza pildīt 2012. gada oktobrī, kad neilgi pirms tam svinīgā ceremonijā Meimenā izvietoto militāro bāzi nodeva vietējo spēku rīcībā. Pēc pārcelšanās uz bāzi Mazarišarīfā viņi turpināja Afganistānas spēku apmācību Ziemeļvalstu un Baltijas Pārejas atbalsta vienības sastāvā līdz pat 2014. gada 12 .maijam, bet citviet Afganistānā, piemēram, Kandahārā – arī daudz ilgāk.

Savukārt ISAF transformācija jaunās – apmācību – operācijas „Resolute Support” veikšanai sākās šā gada vidū, operacionālās spējas sasniedzot 1. oktobrī.

Starptautiskajā operācijā piedalīsies aptuveni 12 000 karavīru no NATO dalībvalstīm un tās partnervalstīm. Operācijas galvenais štābs atradīsies Kabulā/Bagramā, bet četri tā atzari – Mazarišarīfā, Herātā, Kandahārā un Džalalabadā.

Šī operācija nebūs kaujas operācija, bet koncentrēsies uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taleban" nemierniekiem.

Tās sniegtais atbalsts pārsvarā tiks novirzīts Afganistānas valsts iestādēm – ministrijām un citām institūcijām, kā arī Afganistānas drošības spēku augstākajam vadības līmenim.

NATO vadītajai operācijai būs vairākas funkcijas. Tā sniegs atbalstu plānošanā, programmēšanā un budžeta veidošanā, nodrošinās caurspīdīgumu, atbildību un uzraudzību, atbalstīs likuma varas un labas pārvaldības principu ievērošanu, kā arī atbalstīts spēka veidošanas, rekrutēšanas, apmācības, personāla vadības un attīstības procesu izveidošanu un uzturēšanu.

Operācija tiks īstenota saskaņā ar Līgumu par bruņoto spēku statusu, ko 2014. gada 30. septembrī Kabulā parakstīja jaunais Afganistānas prezidents un NATO vecākais civilais pārstāvis Afganistānā, bet 27. novembrī ratificēja Afganistānas parlaments. Līgums nosaka noteikumus un nosacījumus, saskaņā ar kuriem NATO spēki tiks izvietoti Afganistānā, kā arī to veicamos uzdevumus.

Operācija darbību sāks 2015. gada 1. janvārī.

Dalies ar šo ziņu