Lietuvā ierodas pirmie Vācijas brigādes karavīri

NATO
LETA/BNS/DPA
Vācijas karavīri lidmašīnā uz Lietuvu
Foto: EPA/Scanpix

Viļņā pirmdien ierodas pirmie karavīri no Vācijas brigādes, ko paredzēts dislocēt Lietuvā. Pēc Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegtās informācijas, pirmie 20 karavīri tiks izvietoti Viļņā un veidos Vācijas brigādes galveno štāba elementu. Šīs militārpersonas būs atbildīgas par brigādes izvietošanas plānošanu Lietuvā, vienosies par prasībām militārajai infrastruktūrai, kā arī palīdzēs Vācijas karavīru pārdislocēšanā uz Lietuvu.

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns pirmdien Lietuvas sabiedriskajam radio sacīja, ka oktobrī ieradīsies vēl aptuveni 150 karavīru.

Lielākā daļa Vācijas brigādes karavīru ieradīsies 2025. gadā, un paredzams, ka pilnīgas operatīvās spējas tiks sasniegtas 2027. gadā, teica Kasčūns.

Ministrs norādīja, ka nepieciešamo apstākļu radīšana Vācijas karavīriem Lietuvai līdz 2027. gadam izmaksās aptuveni 800 miljonus eiro.

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, pirmdien atvadu ceremonijā Berlīnē pavadot pirmos brigādes karavīrus, kas devās uz Lietuvu, uzsvēra, ka šī ir svarīga diena Bundesvēram.

"Šī ir pirmā reize, kad mēs pastāvīgi izvietojam šādu vienību ārpus Vācijas," sacīja Pistoriuss.

Viņš arī norādīja, ka Lietuvai vēl daudz darāmā, lai sagatavotu infrastruktūru Vācijas brigādei.

Image
Boriss Pistoriuss sveicina karavīrus
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Jau vēstīts, ka Pistoriuss un toreizējais Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks 2023. gada decembrī Viļņā parakstīja plānu par Vācijas armijas brigādes izvietošanu Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļu dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027. gadam.

Atbilstoši plānam Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu, ieskaitot ģimenes locekļus.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos, kur būs dislocēti apmēram 80% brigādes karavīru, un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes militārpersonu dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017. gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026. gadam kaujas grupu plānots integrēt jaunajā brigādē.

Diskusijas par Vācijas brigādes izvietošanu Lietuvā sākās pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, un Berlīne par konkrētām saistībām paziņoja 2023. gada jūnijā. Mērķis ir stiprināt Lietuvas un visa NATO austrumu flanga drošību.

Dalies ar šo ziņu