Lietuvas aizsardzības ministrs: Šogad Lietuvā sāks darboties rotācijas pretgaisa aizsardzības sistēma

NATO
Sargs.lv/LRT.lt
Pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot"
Foto: Pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" Foto: Reuters/Scanpix

Rotācijas pretgaisa aizsardzības sistēma, par ko vienojās Viļņas NATO samitā pagājušajā gadā, Lietuvā sāks darboties šogad, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Valstī tiks izvietotas pretgaisa aizsardzības baterijas "Patriot". Lietuva būs pirmā Baltijas valsts, kurā būs rotācijas pretgaisa aizsardzības spēki, norādīja ministrs.

Ministrs neprecizēja, kuras valstis izvietos pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet norādīja, ka sistēmu "Patriot" Lietuvā izvietos kāda Eiropas valsts, nevis ASV.

Aizsardzības ministrs solīja nosaukt valstis, kuras pirmās Lietuvā izvietos savas pretgaisa aizsardzības sistēmas, tiklīdz tiks saskaņotas tehniskās nianses un grafiki.

2023. gada jūnijā NATO valstis vienojās par rotācijas pretgaisa aizsardzības modeli, reaģējot uz Baltijas valstu aicinājumiem atbalstīt pašreizējo gaisa telpas patrulēšanas misiju.

Ņemot vērā pretgaisa aizsardzības bruņojuma trūkumu, Lietuva, Latvija un Igaunija ierosināja rotācijas kārtībā izvietot pretgaisa aizsardzības spējas. Tas nozīmē, ka Rietumu partneri rotācijas kārtībā nosūtītu militāro aprīkojumu uz Baltijas valstīm.

Lietuva ir apspriedusi iespēju izvietot pretgaisa aizsardzības spējas ar Vāciju, Zviedriju, Nīderlandi, Itāliju un Grieķiju, taču konkrētas vienošanās vēl nav panāktas.

Dalies ar šo ziņu