Lielvārdē bāzētie vācu iznīcinātāji veic pirmo Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas lidojumu

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
Lielvārdē bāzētie Vācijas iznīcinātāji "Eurofighter" veic pirmo kaujas lidojumu
Foto: Foto: Arnaud Chamberlin

Piektdien, 1.martā, vien dažas stundas pēc NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijas uzsākšanas divi Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter” pacēlās gaisā no Lielvārdes gaisa spēku bāzes, lai pārtvertu Krievijas militāros lidaparātus, kas bija pietuvojušies Baltijas valstu gaisa telpai, ziņo NATO Gaisa spēku pavēlniecība.

Iznīcinātāji pacēlās pēc Latvijas Gaisa spēku Kontroles un ziņošanas centra iegūtās informācijas, kas virs Baltijas jūras, netālu no Latvijas krastiem pamanīja aliansei nepiederošu lidaparātu pārvietošanos.

Šī informācija tūdaļ tika nodota NATO Operāciju centram Ūdemā Vācijā, kur tika pieņemts lēmums pacelt gaisā Vācijas iznīcinātājus, kuri no Lielvārdes bāzes nodrošina Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operāciju.

Šī bija pirmā reize, kad NATO iznīcinātāji pacēlās no Lielvārdes lidlauka, lai izpildītu tā saukto alfa scramble operāciju, jeb nezināma lidaparāta pārtveršanu un atpazīšanu.

Pēc pacelšanās gaisā Vācijas Gaisa spēku piloti saņēma tālāko informāciju par uzdevumu. Tie pietuvojās Krievijas gaisa spēku lidaparātiem, kuri lidoja virs Baltijas jūras.

Kā ierasts, Krievijas lidaparāti par savu lidojumu nebija ziņojuši civilajiem gaisa satiksmes vadības dienestiem, kā arī nebija ieslēguši transpornderus.

Līdzko Vācijas lidmašīnas bija pietuvojušās Krievijas kara lidmašīnām, to piloti veica lidaparātu atpazīšanu un eskortēšanu, pēcāk veiksmīgi atgriežoties Lielvārdes bāzē.

"Šī ir pirmā iznīcinātāju pacelšanās pēc trauksmes saņemšanas, kuru no Lielvārdes veida Vācijas “Eurofighter” lidmašīnas. Tas pierāda NATO spēju un apņemšanos atturēt un, ja būs nepieciešams arī aizstāvēt sabiedroto gaisa telpu,” paziņojumā norādīja Latvijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Pulkvedis V.Masulis piebilda, ka NATO Gaisa telpas patrulēšanas misijas komandvadības procedūras Vācijas Gaisa spēku vienībai tika izveidotas 29.februārī un jau dienu vēlāk visi operācijā iesaistītie apliecināja spēju ātri reaģēt uz izaicinājumiem pie NATO gaisa telpas ārējās robežas.

Dalies ar šo ziņu