Apjomīgās artilērijas mācībās praktiski pārbauda jauno NATO reģionālās aizsardzības modeli

NATO
Sargs.lv/Stars and Stripes
HIMARS raķešu artilērijas sistēma darbībā
Foto: HIMARS raķešu artilērijas sistēma darbībā Foto: Reuters/Scanpix

ASV karavīri un sabiedrotie no visas Eiropas pirmdien uzsāka lielākās ikgadējās artilērijas mācības kontinentā, kurās tiek izmēģināts arī jauns NATO vadības un kontroles modelis. Mācībās "Dynamic Front 24" piedalās aptuveni 1000 karavīru, kuri 10 dienu garumā koordinē imitētus un reālus raķešu uzbrukumus, teikts piektdien izplatītajā ASV armijas Eiropā un Āfrikā paziņojumā.

Mācībās piedalās aptuveni 400 ASV karavīru no 56. artilērijas pavēlniecības un 3. kājnieku divīzijas. "Šogad mēs turpinām uzlabot mūsu spēju sinhronizēt uguni un loģistiku daudznacionālās vadības un kontroles struktūrās," paziņojumā sacīja 56. artilērijas pavēlniecības vadītājs ģenerālmajors Endrū Geinijs. Mācību teritorija stiepjas aptuveni 7000 kilometru garumā no Baltijas līdz Melnajai jūrai. Mācības notiek Vācijā, Polijā, Rumānijā, Spānijā un Turcijā. Mācībās piedalīsies NATO Spānijā bāzētais Ātras izvietošanas korpusa štābs, kas pirmo reizi vadīs mācībās iesaistītos spēkus no vairāk nekā 20 valstīm.

Mācībās paredzēts veikt virkni misiju, kurās tiks pārbaudītas spējas, kas saistītas ar NATO jaunajiem reģionālās aizsardzības plāniem, kurus pagājušajā vasarā Viļņā notikušajā samitā pieņēma sabiedroto valstu vadītāji. Pēdējo gadu laikā armija saistībā ar bažām par iespējamu Krievijas agresiju ir pastiprināti pievērsusi uzmanību artilērijas spējām Eiropā. Šie pasākumi sākās vēl pirms Krievijas pilnvērtīgā iebrukuma Ukrainā pirms diviem gadiem. Armija 2021. gadā atjaunoja 56. artilērijas pavēlniecību, lai koordinētu tās artilērijas misijas Eiropā. Komanda bija nozīmīgs spēks Aukstā kara laikā, taču, tāpat kā daudzas citas armijas artilērijas vienības Eiropā, tā izzuda kā daļa no ilgstošās atbruņošanās procesa, kas sekoja Padomju Savienības sabrukumam 1991. gadā.

Dalies ar šo ziņu