NATO izvēlējies pirmos uzņēmumus, kuri nodarbosies ar inovāciju attīstīšanu un apguvi

NATO
Sargs.lv/ Defense News
5G tehnoloģiju demonstrācija Ādažu poligonā
Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

NATO Ziemeļatlantijas Aizsardzības inovāciju ieviešanas fonda Jauno tehnoloģiju inkubatora amatpersonas izvēlējušās 44 uzņēmumus, kuriem tiks piešķirts pirmās kārtas finansējums, kas paredzēts kopējās alianses zemūdens sensoru, energoresursu noturības un drošas informācijas apmaiņu tehnoloģiju attīstības jomā.

Konkursa laureāti izvēlēti no kopumā 1300 uzņēmumu plaša loka, kas pārstāv 19 valstis.

Sākotnēji katrs inovāciju ieviešanas uzņēmums saņems 100000 eiro. Pēc sešu mēnešu perioda šiem uzņēmumiem būs iespēja saņemt papildu 300000 eiro uz katru nākamo pusgadu, atklāja Ziemeļatlantijas Aizsardzības inovāciju ieviesēja (NATO DIANA) izpilddirektors Dīfs Čana.

Izvēlētajiem 44 uzņēmumiem tiks piešķirta pieeja Alianses testēšanas iekārtām un iespēja saņemt konsultācijas no NATO zinātnes un tehnoloģiju kopienas.

Jau gadiem ilgi NATO dalībvalstu līderu prioritāšu vidū ir bijuši jaunu tehnoloģiju meklējumi ārpus tradicionālajām militārajām piegādes ķēdēm.

NATO DIANA uzdevums ir alianses iekšienē identificēt uzņēmumus, kas attīsta revolucionāras tehnoloģijas. Fonds galvenokārt pievērš uzmanību šo uzņēmumu ideju izkopšanai, kuras var izmantot gan militārajiem, gan civilajiem mērķiem, žurnālistiem stāsta D. Čana.

DIANA izpilddirektors norāda, ka tieši uzņēmumi ar duāla pielietojuma idejām spēj virzīt spēcīgākus biznesa piedāvājumus. Tādi uzņēmumi, kas, piemēram, ražo mobilās enerģijas uzkrāšanas ierīces, nodrošina gan viegli dislocējama karaspēka prasības, gan civilo projektu prasības, tādējādi padarot šo uzņēmējdarbību “investējamāku”.

DIANA divējādā pielietojuma prasības uzņēmumiem nozīmē arī to, ka izvēlētajiem projektiem jābūt noderīgiem “konflikta iespējamības mazināšanā”, kā arī konfliktu kaitējumu mazināšanā civiliedzīvotājiem.

“Tās nav ieroču programmas. Tās ir ierīces, kas pilnveido tehnoloģijas, kuras spēj pildīt taktisko kaujas līdzekļu funkcijas,” uzsvēra D. Čana.

Viena no DIANA organizācijas fokusa jomām ir agrīno draudu uztveršana jūras dzīlēs – šī joma kopš 2022. gada septembra “Nord Stream” gāzes cauruļvada sabotāžas kļuva būtiski nozīmīgāka.

“Šī ir joma, kurā bija ļoti daudz izaicinājumu, izstrādājot sensorus un detektorus. Grūtības rada sensoru izgatavošana, kas var darboties lielā dziļumā un pārraidīt informāciju attālināti,” skaidroja DIANA izpilddirektors.

Viens no 44 apbalvotajiem uzņēmumiem – “Aquark” – ir bāzēts Anglijā. Šis uzņēmums pēc DIANA balvas saņemšanas paziņoja, ka tas piedalīsies tehnoloģiju attīstībā ar savu darbu miniatūras kvantu tehnoloģiju jomā.

Dalies ar šo ziņu