Lietuvā aizvadītas NATO rīkotās elektroniskās karadarbības mācības

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
Lietuvas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības radaru iekārta
Foto: AC.NATO.int

Aizvadītajā nedēļā no 17. līdz 21. jūlijam Lietuvā aizvadītas NATO elektroniskās karadarbības mācības, kuru komandvadību īstenoja NATO Apvienoto gaisa operāciju centrs Udemā Vācijā.

NATO mācības “Ramstein Guard” ir militāro vingrinājumu sērija, kuras vada NATO Augstākā pavēlniecība Eiropā un kas ir iekļautas NATO Elektroniskās karadarbības spēku integrācijas programmā (NEWFIP).  Šo mācību cikls ir domāts, lai uzlabotu NATO Integrētās pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas (NATINAMDS)  efektivitāti un spējas, darbojoties draudīgā vidē.

Jūlijā notikušajās mācībās tika izmantotas sauszemes elektrosakaru traucēšanas stacijas un elektroniskās karadarbības lidmašīnas, la šādā – nelabvēlīgā vidē apmācītu NATO personālu darboties, vienlaikus nodrošinot savlaicīgas instruktāžas un ziņojumus, izmantojot pretgaisa aizsardzības novērošanas radarus. “Ramstein Guard” laikā apmācāmais personāls tika pakļauts plaša veida kontrolētai elektroniskās karadarbības videi, ļaujot īstenot pilnu apmācību – kā rīkoties naidīgā elektromagnētiskā vidē.

"Mēs rīkojam mācības “Ramstein Guard 2023” tieši pēc NATO dalībvalstu vadītāju samita, kas notika mūsu galvaspilsētā. Es lepojos ar saviem karavīriem, kuri ir intensīvi gatavojušies mācībām un ir motivēti izpildīt savus uzdevumus. Mēs gūstam milzīgu labumu no kopīgā vingrinājuma ar mūsu sabiedrotajiem un pielietojam vienotas taktikas, paņēmienus un procedūras. Mūsu novērošanas radaru operatori iemācīsies pielāgoties un vadīt operācijas kopā ar taktisko operāciju centriem  izaicinājumiem pilnā vidē reālā laikā, “ sacīja Lietuvas Gaisa telpas novērošanas radaru baterijas komandieris leitnants Aleksas Vaikutis.

"Mēs aizvadam šīs mācības aptuveni 12 reizes gadā, lai nodrošinātu apmācību procesu, kā darboties elektroniskās karadarbības vidē sabiedroto spēkiem visā Eiropā," sacīja NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības projektu virsnieks, pulkvežleitnants Fredriks Tomters, kurš ir atbildīgs par šī mācību cikla plānošanu. "Šī drīzāk ir nepārtraukta apmācības programma, ko alianse piedāvā NATINAMDS norīkotajiem spēkiem," viņš piebilda.

Mācību uzmanības centrā ir komandvadības un informācijas apmaiņa starp NATINAMDS vienībām. Šajās mācībās izspēlētais uzdevums vērsts uz aizsardzības spēku pašaizsardzības pasākumu pielietošanu, lai ar tiem pārvarētu traucējumus, ko rada pretinieks. Veiksme nodrošināt savu sakaru aizsardzību ietekmē visas alianses spēju veikt gaisa mērķu izsekošanas operācijas, kas nepieciešamas, lai uzturētu spēju novērot gaisa telpu.

Dalies ar šo ziņu