Samita otrās dienas noslēgums: Vienošanās par starptautiskās sadarbības padziļināšanu un Ukrainas ceļu uz NATO

NATO
Sargs.lv
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis NATO samitā Viļņā
Foto: nato.int

Viļņā notikušais NATO samits ir noslēdzies, iezīmējot aliansei vēsturisku brīdi. Divu dienu laikā tika pieņemti būtiski lēmumi, lai NATO stātos pretī Ķīnas draudiem un Krievijas agresijai, nostiprinātu sabiedroto atbalstu Ukrainai un atvieglotu ceļu līdz dalībai NATO, portāls “Sargs.lv” ziņo no Viļņas.

Viens no svarīgākajiem samita sasniegumiem bija vienošanās par NATO spēcīgāko un detalizētāko aizsardzības plānu kopš Aukstā kara. Šī plāna ieviešana nodrošinās, ka alianse ir labi sagatavota, lai novērstu jaunus draudus un aizsargātu tās dalībvalstis no jebkura agresora. Turklāt sabiedrotie vienojās palielināt savu ieguldījumu aizsardzībā vismaz 2% apmērā no IKP.

Nozīmīgs pavērsiens NATO attiecībās ar Ukrainu tika sasniegts ar NATO un Ukrainas padomes atklāšanas sanāksmi. J.Stoltenbergs pauda gandarījumu par šo attīstību, norādot, ka Ukraina un NATO tagad tiksies Ukrainas padomē kā līdzvērtīgi partneri, lai kopīgi apspriestu un pieņemtu Ukrainai svarīgos lēmumus.

Runājot par Ukrainas integrāciju NATO, tika panākta vienošanās par jaunu daudzgadu palīdzības paketi. Šīs paketes mērķis ir palīdzēt Ukrainai pāriet no padomju laika uz NATO aprīkojuma un standartiem, nodrošinot pilnīgu savietojamību ar alianses bruņotajiem spēkiem. Kā arī sabiedrotie atcēla prasību Ukrainai izpildīt Dalības rīcības plānu, praktiski ļaujot Ukrainai izpildīt vienu soli, lai tiktu aliansē. Uzaicinājums Ukrainai pievienoties NATO tiks izteikts, kad tiks izpildīti nosacījumi.

Atzīstot drošības izaicinājumu globālo savstarpējo saistību, J.Stoltenbergs uzsvēra ciešas koordinācijas nozīmi starp NATO, Eiropas Savienību un Indijas un Klusā okeāna partneriem. Šodien tikšanās laikā ar Austrālijas, Japānas, Jaunzēlandes, Dienvidkorejas līderiem, galvenā uzmanība tika pievērsta attiecību stiprināšanai.

“Sadarbības jomas ietver jūras drošību, jaunas tehnoloģijas, kiberaizsardzību, klimata pārmaiņas un noturību. Strādājot kopā, NATO un tās partneri uzturēs uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību,” samita noslēguma preses konferencē uzsvēra ģenerālsekretārs.

NATO samits Viļņā ir noteicis aliansei jaunu kursu, nodrošinot tās gatavību stāties pretī jauniem izaicinājumiem, padziļinot starptautiskās partnerattiecības un tuvinot Ukrainu dalībai NATO.

Dalies ar šo ziņu