Premjerministrs: Japāna vēlas paplašināt sadarbību ar NATO

NATO
Sargs.lv
NATO ģenerālsekretāra un Japānas premjerministra tikšanās
Foto: nato.int

NATO jau kopš tā izveides brīža ir kalpojusi kā platforma, lai stātos pretī diktatūrām un aizsargātu demokrātijā un starptautiskajās tiesībās balstītās vērtības. Laikam ejot šis uzdevums nav mainījies, tagad NATO ir jāstājas pretī Krievijas un Ķīnas imperiālajām vēlmēm. Tam svarīgi ir starptautiskie partneri, kuri arī vēlās nepieļaut diktatūru uzvaras gājienu pasaule un saglabāt pastāvošo kārtību. Šodien Viļņā, NATO samita otrajā dienā, sabiedroto valstu līderi tikās ar Zviedrijas un Indijas un Klusā okeāna stratēģiskajiem partneriem no Japānas, Dienvidkorejas, Austrālijas un Jaunzēlandes, lai apspriestu iespējas par dziļāku sadarbību, portāls “Sargs.lv” ziņo no NATO samita Viļņā.  

Īsi pirms Ziemeļatlantijas padomes sanāksmes ar stratēģisko partneru valstu līderiem, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs kopā ar Japānas premjerministru Fumio Kisidu sniedza īsu komentāru medijiem.

Ģenerālsekretārs norādīja, ka Japāna ir viens no tuvākajiem NATO partneriem, un ciešās attiecības ar Indijas un Klusā okeāna valstīm parāda, ka drošība nav reģionāla, bet globāla atbildība, un tam apliecinājums ir pašreiz notiekošais karš Ukrainā.

“Tas, kas notiek Eiropā, ir svarīgi Āzijai, un tas, kas notiek Āzijā, ir svarīgi Eiropai,” uzsvēra J.Stoltenbergs.

Viņš arī pateicās Japānai par tās pastāvīgo un spēcīgo atbalstu Ukrainai, tās ekonomisko palīdzību, kā arī ministru prezidenta gatavību vēl pirms pāris mēnešiem apmeklēt Kijivu un redzēt paša acīm Krievijas zvērīgā kara sekas.

Kā norāda J.Stoltenbergs, pašlaik svarīgākās partneru un NATO aktualitātes un bažas ir par Ķīnas militāro spēku pieaugumu, tās kodolspēku modernizāciju un paplašināšanu, kā arī Ziemeļkorejas kodolprogrammas un raķešu programmas attīstību, pārkāpjot starptautiskās normas un vairākas ANO Drošības padomes rezolūcijas.

“Mēs ļoti novērtējam to, ka jūs esat šeit, NATO samitā. Mēs ceram uz turpmāku sadarbības padziļināšanu pēc šodienas tikšanās ar Indijas un Klusā okeāna reģiona partneriem,” uzsver J. Stoltenbergs.

Savukārt Japānas ministru prezidents medijiem norādīja, ka Eiropas un Indijas un Klusā reģiona drošība ir nedalāma. “Japānai un NATO ir kopīga izpratne – vienpusēji valstu mēģinājumi mainīt status quo ar spēku vai piespiešanu netiks paciesta neatkarīgi no ģeogrāfiskās lokācijas,” uzsver Fumio Kisida.

Ņemot vērā, ka gan NATO, gan Japāna vēlas saglabāt un stiprināt brīvu un atvērtu starptautisko kārtību, kuras pamatā ir tiesiskums, kopīgas pamatvērtības un stratēģiskās intereses, Japānas premjerministrs aicināja NATO ģenerālsekretārs tikai padziļināt abupusējo sadarbību.

“Sargs.lv” maijā  jau ziņoja par NATO un Japānas noslēgto Individuāli pielāgotas partnerības programmu (IPPP), pēc kura valstis apņēmās sadarboties kibertehnoloģijās, “graujošās tehnoloģijās”, kosmosa un dezinformācijas, kā arī atvērt NATO biroju Tokijā.

Taču Japānas premjers uzsvēra, ka pēc šodienas sanāksmes diskusijām ar NATO līderiem par Indijas un Klusā okeāna reģionu, viņš cer vēl vairāk padziļināt sadarbību ar NATO, kā arī vēlas organizācijas palielinātu interesi un iesaistīšanos Indijas un Klusā okeāna reģionā.

Dalies ar šo ziņu