Aizsardzības ministre Viļņā paziņo par Latvijas dalību NATO Klimata pārmaiņu un drošības izcilības centrā Kanādā

NATO
Sargs.lv
Klimata pārmaiņu izcilības centra parakstīšanas ceremonija
Foto: nato.int

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece trešdien, 12. jūlijā, NATO samitā Viļņā parakstīja memorandu par Latvijas dalību NATO Klimata pārmaiņu un drošības izcilības centrā (NATO Climate and Security Centre of Excellence), kas atradīsies Kanādas galvaspilsētā Otavā.

Centra darbība būs vērsta uz pētniecību un praksi, lai palīdzētu aliansei un sabiedrotajiem pielāgoties un veidot noturību pret klimata pārmaiņu ietekmi uz drošību, tai skaitā pievēršot īpašu uzmanību klimata ietekmei uz militārajām operācijām un nākotnes operacionālo vidi. Tāpat plānots, ka centrs izstrādās un izplatīs labāko praksi, lai samazinātu militārā un aizsardzības sektora ietekmi uz klimatu un vidi, vienlaikus saglabājot operacionālo efektivitāti.

“Klimata pārmaiņas ir viens no nozīmīgiem izaicinājumiem, kas turpmākajos gadus būtiski ietekmēs visas jomas. Sagaidāms, ka klimata pārmaiņu ietekmi redzēsim arī uz mūsu kopējo drošību un NATO. Latvija apzinās šos izaicinājumus, tāpēc mēs atzinīgi vērtējam Kanādas līderību, izveidojot šādu centru un sniegsim savu ieguldīju alianses noturības pret klimata pārmaiņu ietekmi veicināšanā,” pauž aizsardzības ministre.

Centrs savu uzdevumu veikšanai cieši sadarbosies ne tikai ar militāro sfēru, bet arī ar dažādām civilajām organizācijām un citiem NATO izcilības centriem.

Šobrīd dalību centrā ir apstiprinājušas kopā 12 valstis – Latvija, Kanāda, Dānija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Luksemburga, Norvēģija, Rumānija, Turcija un Lielbritānija. Sagaidāms, ka ar laiku šo valstu skaits pieaugs.

Plānots, ka centrs savu darbību uzsāks šī gada oktobrī, bet pilnu operacionalitāti sasniegs 2025. gadā. Latvija darbam centrā deleģēs ekspertu, kas strādās Pētniecības, analīzes un gūto atziņu nodaļā.

Dalies ar šo ziņu