Samita pirmās dienas noslēgums: Ukraina pievienosies NATO pēc priekšnoteikumu izpildes

NATO
Sargs.lv/LETA/AFP/AP
NATO ģenerālsekretārs preses konferencē
Foto: nato.int

NATO dalībvalstu līderi otrdien Viļņā vienojušies, ka Ukraina tiks uzaicināta pievienoties aliansei, kad tiks izpildīti attiecīgi priekšnoteikumi, paziņojis organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Sabiedrotie samita laikā vienojās par trīs punktiem, lai pilnvērtīgi laika gaitā integrētu Ukrainu NATO sastāvā. Pirmkārt, praktisks atbalsts un pilnīga sadarbība starp Ukrainas bruņotajiem spēkiem un NATO spēkiem. Otrkārt, Ukrainas padomes izveide -  padome, kurā NATO un Ukraina sadarbosies uz vienlīdzības pamata. Trešais punkts, atcelt prasību par Dalības rīcības plāna izpildi, kas faktiski nozīmē, ka divu soļu vietā, Ukrainai būs jāizpilda viens solis, lai kļutu par NATO dalībvalsti.

"Mēs atkārtoti apstiprinājām, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, un vienojāmies atteikties no prasības pēc dalības rīcības plāna," žurnālistus informēja ģenerālsekretārs.

Ielūgumu pievienoties NATO Ukraina saņems, kad nosacījumi tiks izpildīti, norāda J.Stoltenbergs, taču atgādinot, ka sabiedrotie turpinās Ukrainai sniegt militāro atbalstu karā pret Krieviju.

Vēl esot ceļā uz Viļņu, Zelenskis norādīja, ka "ir absurdi, ja nav noteikts laika grafiks" nedz Ukrainas uzaicināšanai, nedz tās uzņemšanai aliansē.

"Šķiet, ka nav gatavības nedz uzaicināt Ukrainu NATO, nedz arī padarīt to par alianses dalībvalsti," secinājis Zelenskis, piebilstot, ka tādējādi "tiek atstāta iespēja vienoties par Ukrainas dalību NATO sarunās ar Krieviju".

Uz jautājumu par Zelenska izteikumiem Stoltenbergs uzsvēra, ka svarīgi ir gādāt, lai Ukraina karā pret Krieviju uzvarētu, jo pretējā gadījumā tās dalība NATO "vispār netiks apspriesta".

Viņš arī pavēstīja, ka dalībvalstis vienojušās aizsardzības izdevumu minimumu noteikt 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

"11 sabiedrotie tagad sasnieguši vai pārsnieguši šo latiņu," noslēdzot samita pirmo dienu, norādīja NATO ģenerālsekretārs, piebilstot, ka nākamgad tiek sagaidīts šo dalībvalstu skaita pieaugums. "Šodien sabiedrotie izteica ilglaicīgu apņemšanos aizsardzībā ik gadu investēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta."

Dalies ar šo ziņu