Norvēģija palielina militāro palīdzību Ukrainai

NATO
LETA/AFP
Norvēģijas ministru prezidents Jūnass Gārs Stēre
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Norvēģijas valdība otrdien apņēmusies piešķirt papildus 2,5 miljardus kronu (219 miljonus eiro) militārajai palīdzībai Ukrainai.

"Aizsardzības karš, ko Ukraina īsteno (..), tiek izcīnīts tagad. Tieši tagad tas ir patiešām nepieciešams," Viļņā notiekošā NATO samita kuluāros žurnālistiem norādīja Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre.

Norvēģija šogad kopumā atvēlējusi militārajai palīdzībai Ukrainai desmit miljardus kronu, un plāno piecu gadu laikā piešķirt Kijivai neatmaksājamu finansiālo palīdzību 75 miljardu norvēģu kronu (gandrīz septiņu miljardu eiro) apmērā.

Vēl 7,5 miljardus kronu Norvēģija šogad piešķīrusi civilajai palīdzībai Ukrainai. Sākotnēji bija plānots, ka Norvēģija šogad arī militārajai palīdzībai atvēlēs 7,5 miljardus kronu, bet šīs summa nu ir pieaugusi līdz desmit miljardiem.

Stēre arī paziņoja, ka Norvēģija katru gadu turpmākos piecus gadus iemaksās 300 miljonus kronu NATO atbalsta fondā Ukrainai.

Norvēģija šā gada sākumā pievienojās virknei Rietumvalstu, kas apņēmās Ukrainai piegādāt tankus, un nosūtīja Ukrainai astoņus vācu ražojuma tankus "Leopard 2". Tā ir arī ziedojusi bruņumašīnas, raķešu palaišanas sistēmas un artilērijas šāviņus.

Dalies ar šo ziņu