NATO ģenerālsekretārs sola turpināt sniegt sabiedroto atbalstu Ukrainai

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: NATO

NATO sabiedrotie sniedz Ukrainai nepieredzētu atbalstu un ir apņēmības pilni to sniegt tik ilgi, cik vien tas būs nepieciešams. Šī gada jūlijā Viļņā gaidāmajā NATO samitā sabiedroto valstu vadītāji vēl vairāk stiprinās politiskās attiecības ar Ukrainu, kā arī NATO praktisko atbalstu ilgākā termiņā, tā 24. maijā Briselē notiekošajā forumā sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Foruma diskusijā ar nosaukumu "Ceļš uz Viļņu", kuru vadīja Helēna Kūpere no “The New York Times”, ģenerālsekretārs skaidri norādīja, ka Krievijas līderis Vladimirs Putins par zemu novērtē Ukrainas drosmi un apņēmību, tieši tāpat kā NATO.

"Putins nepavisam negaidīja mūsu vienotību, mūsu apņēmību atbalstīt Ukrainu. Un mēs esam snieguši lielu atbalstu ilgā laika periodā," sacīja J. Stoltenberga uzsverot Eiropas un Ziemeļamerikas sadarbības nozīmi NATO stiprināšanā.

NATO sabiedrotie līdz šim snieguši Ukrainai nepieredzētu atbalstu un ir apņēmības pilni to uzturēt tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Sabiedroto valstu vadītāji Viļņas samitā, kas notiks šī gada 11. un 12. jūlijā, plāno vēl vairāk nostiprināt politiskās attiecības ar Ukrainu, kā arī NATO praktisko atbalstu ilgākā termiņā.

Tajā pašā laikā J. Stoltenbergs norādīja, ka pašlaik sabiedroto vidū nav vienprātības par Ukrainas ceļu dalībai NATO. “Šajā jautājumā aliansē pastāv dažādi viedokļi, un, protams, vienīgais veids lēmumu pieņemšanai NATO ir konsenss," viņš sacīja.

Kā zināms, Ukraina, vēlas Viļņā saņemt "nepārprotamu apliecinājumu", ka pēc uzvaras pār Krieviju tā tiks uzņemta aliansē.

Kijiva apzinās, ka nekļūs par NATO dalībvalsti, kamēr tās teritorijā turpinās karadarbība, taču tā vēlas saņemt ko vairāk nekā tikai neskaidrus solījumus, kā kādu dienu tā varēs pievienoties blokam.

Briseles forums ir ikgadējs pasākums, ko organizē ASV Vācijas Māršala fonds.

Dalies ar šo ziņu