Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošās NATO lidmašīnas uz laiku izvietos Lielvārdē

NATO
LETA/Sargs.lv
Lielvārdes gaisa spēku bāze
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošās NATO lidmašīnas uz laiku izvietos Lielvārdes bāzē, svētdien Rīgā žurnālistiem paziņoja Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Viņa norādīja, ka Igaunijas Emari bāzē plānots remonts, tāpēc jau nākamgad Vācija veiks patrulēšanas misiju no Lielvārdes bāzes.

Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkura žurnālistiem norādīja, ka Emari bāze tiek izmantota desmit gadus patruļām Baltija valstu gaisa telpā un tagad bāzei nepieciešama renovācija. Patlaban notiek iepirkums un darbus plānots sākt nākamgad pavasarī, bet renovācijai būs nepieciešami aptuveni 6 līdz 8 mēneši.

Lai gan līdz šim Lielvārdes Gaisa spēku bāze nav izmantota konkrēti NATO gaisa patrulēšanas misijas uzņemšanai, tā atbilst visiem NATO standartiem. Lielvārdē jau līdz šim regulāri tiek uzņemti visdažādāko veidu NATO sabiedroto valstu gaisa kuģi, vai tie būtu helikopteri, lielizmēra kravas lidmašīnas vai piektās paaudzes kaujas lidmašīnas.

“Šiem Baltijas valstu centieniem ir viens mērķis, skaidri parādīt jebkuram potenciālajam agresoram, ka militārā spēka pielietošana, līdzīgi kāda tā šobrīd tiek īstenota pret Ukrainu, Baltijas valstīs sastaptos ar tikpat motivētu un militāri spējīgu aizsardzību,” uzsver I. Mūrniece.

Jau ziņots, ka šonedēļ Baltijas aizsardzības ministri vienojušies ievērojami palielināt uzņemošās valsts atbalstu tiem NATO sabiedrotajiem, kuri veic gaisa telpas patrulēšanu Baltijas valstu debesīs.

Šī apņemšanās nostiprināta, parakstot jaunu kopīgu vienošanos par izmaksu sadalījumu NATO gaisa telpas patrulēšanas uzņemšanai.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic no 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana notiek no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Dalies ar šo ziņu