Ādažu bāzē svinīgi pavada Dānijas bruņoto spēku karavīrus, kuri pēc uzdevuma izpildes atgriežas mājās

NATO
Sargs.lv
Dānijas kontingenta Latvijā komandieris pulkvežleitnants Tomass Lunau (Thomas Lunau)
Foto: kaprālis Kalvis Lieldiens/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

“Latvijai, kā mazai valstij vienmēr būs svarīgi strādāt kopā ar sabiedrotajiem un jūs esat bijuši lieliskie sabiedrotie jau vairākus gadus,” tā atvadoties no Dānijas kontingenta Latvijā sacīja Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers. Tieši pirms gada Latvijā ieradās pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri, demonstrējot Dānijas apņēmību sniegt ieguldījumu NATO austrumu flanga aizsardzībā. 27. aprīlī Ādažu militārajā bāzē viņiem tika pateikts “paldies” par darbu Latvijas aizsardzības spēju pilnveidošanā un gatavību sargāt Latviju un Baltijas valstu reģionu.

Pagājušā gada Krievijas iebrukums Ukrainā lika mobilizēties arī NATO. Saprotot, ka 21. gadsimtā Eiropā var būt karš, rietumu valdības sāka saprast, cik svarīgi ir spēcināt NATO austrumu flangu. Tieši tādēļ pagājušā gada 21. aprīlī Dānijas parlaments pieņēma lēmumu nosūtīt uz Latviju ap 1000 Dānijas karavīru.

Image
Latvijā ierodas pirmie Dānijas bruņoto spēku kontingenta karavīri.
Latvijā ierodas pirmie Dānijas bruņoto spēku kontingenta karavīri. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau pēc pāris dienām 26. aprīlī Latvijā ieradās pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri, lai apliecinātu gatavību stiprināt Baltijas jūras reģiona drošību. Šī gada laikā viņi dzīvoja pašu būvētā nometnē Ādažu militārajā bāzē, kopīgi mācījās ar sabiedroto karavīriem un pilnvērtīgi integrējas Latvijas aizsardzības sistēmā. Par viņu apņēmību aizsargāt NATO austrumu robežu un lielisko sniegumu Latvijā, Ādažu bāzē norisinājās Dānijas karavīru svinīgā pavadīšanas ceremonija.

NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Egils Leščinskis izteica atzinību Dānijai, kā arī tās karavīriem par solidaritāti šajā sarežģītajā laikā: “Pasaule pašlaik piedzīvo pieaugošus draudus un Austrumu kaimiņš ir uzsācis lielāko militāro konfliktu Eiropā kopš Otrā pasaules kara, taču mēs Latvijā varam justies droši un aizsargāti, par to mēs varam pateikties mūsu sabiedrotajiem.”

Šī gada laikā Dānijas kontingents pilnībā ir integrējies Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē, Nacionālajos bruņotajos spēkos un kopumā Latvijas aizsardzības plānā, tā pavadīšanas ceremonijā atzina gan Dānijas kontingenta Latvijā komandieris pulkvežleitnants Tomass Lunau (Thomas Lunau), gan pulkvedis S. Gaugers.

Image
Pulkvežleitnants Tomass Lunau un pulkvedis Sandris Gaugers Dānijas bruņoto spēku karavīru pavadīšanas ceremonijā.
Pulkvežleitnants Tomass Lunau un pulkvedis Sandris Gaugers Dānijas bruņoto spēku karavīru pavadīšanas ceremonijā. Foto: kaprālis Kalvis Lieldiens/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Dānijas karavīri jau līdz šim ir pildījuši dienesta pienākumus Ādažu bāzē izvietotajā NATO Daudznacionālajā divīzijas štābā ”Ziemeļi”, taču dāņu karavīri Latvijā ieradās ārpus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) ietvariem. Lai stiprinātu savas spējas un iekļautos kolektīvās aizsardzības sistēmā, karavīri piedalījās kopīgās mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citu NATO dalībvalstu spēkiem Latvijā, kā “Sudraba bulta 2022” un “Kristāla bulta 2023”.

Image
Dānijas karavīri militārajās mācībās “Summer Shield 2022”.
Dānijas karavīri militārajās mācībās “Summer Shield 2022”. Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šī ir bijusi lieliska sadarbība pēdējos sešos mēnešos. Mūsu brigāde tika pilnvērtīgi integrēta mehanizētajā brigādē, mēs esam iemācījušies ļoti daudz, sastrādājoties ar sabiedrotajiem un viņu vienībām. “Kristāla bulta” bija lieliska iespēja sadarboties un mācīties visiem kopā, šīs bija lielisks treniņš,” uzrunājot savus karavīrus, kā arī NBS un eFP pārstāvjus sacīja pulkvežleitnants T. Lunau.

Latvijas un Dānijas ciešās diplomātiskās attiecības pastāv jau vairāk nekā 100 gadu garumā. Tās ir balstītas uz kopīgām interesēm nodrošināt stabilitāti, drošību un labklājību Baltijas jūras reģionā, Eiropā un pasaulē. Dānijas vēstnieks Latvijā Flemings Stenders izteica īpašu pateicību Dānijas karavīriem par savu pavadīto gadu Latvijā, stiprinot kopējo Baltijas jūras reģiona drošību.

Image
Dānijas vēstnieks Latvijā F.Stenders kopā ar Dānijas kontingenta komandieri T.Lunau un pulkvedi Egilu Leščinski pavada Dānijas karavīrus.
Dānijas vēstnieks Latvijā F.Stenders kopā ar Dānijas kontingenta komandieri T.Lunau un pulkvedi Egilu Leščinski pavada Dānijas karavīrus. Foto: kaprālis Kalvis Lieldiens/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
“200 dāņu karavīri cīnījās Latvijas pusē par Latvijas neatkarību. Šodien, 100 gadus vēlāk jūs atkal stāvat par Latviju, par Dāniju, kā arī par citiem NATO sabiedrotajiem. Dānijas drošība sākas Baltijas valstīs. Jūs esat palīdzējuši nosargāt NATO austrumu flangu sarežģītā laikā. Jūsu atrašanās šeit ir bijuši ļoti nozīmīga Latvijai un visam Baltijas jūras reģionam,” sacīja F.Stenders.

Viņš arī atzina, ka tagad, kad Dānijas karavīri ir pārvarējuši aukstās un bargās Latvijas ziemas, trenējušies jaunā un nezināmā apvidū kopā ar citu tautu karavīriem, dzīvojuši pašu uzbūvētā nometnē, ir stiprinājuši visus Dānijas Karaliskos bruņotos spēkus kopumā.

Savā uzrunā Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis S. Gaugers ar saviļņojumu atvadījās no jauniegūtajiem draugiem un cīņu biedriem: “Esmu personīgi pateicīgs katram no jums, ka padarījāt šo misiju tik lielisku. Man ir žēl redzēt jūs dodamies prom, bet esmu pārliecināts, kad būs nepieciešams, jūs būsiet ar mums.”
Image
Tiek saritināts Dānijas Karalisko bruņoto spēku karogs
Foto: kaprālis Kalvis Lieldiens/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Pavadīšanas ceremonijas noslēgumā Dānijas Karalisko bruņoto spēku karogs tika saritināts un kontingenta misija Latvijā bija beigusies.

Vēlāk Dānijas spēku komandieris Latvijas Kara muzejam pasniedza savu formas tērpu un Dānijas karogu, lai papildinātu Latvijas Kara muzeja veidoto ekspozīciju par Latvijas dalību NATO.

Image
Dānijas kontingenta Latvijā komandieris pulkvežleitnants Tomass Lunau nodod savu formas tērpu Latvijas Kara muzeja direktorei Kristīnei Skrīverei.
Dānijas kontingenta Latvijā komandieris pulkvežleitnants Tomass Lunau nodod savu formas tērpu Latvijas Kara muzeja direktorei Kristīnei Skrīverei. Foto: kaprālis Kalvis Lieldiens/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Tajā tiks izvietoti visu sabiedroto spēku formas tērpi, kas piedalījušies misijās Latvijā. Kā atzina Dānijas kontingenta Latvijā komandieris, tas ir liels gods Latvijai nodot savu formas tērpu un lielisks veids, kā pabeigt kontingenta misiju Latvijā.

Dalies ar šo ziņu