Polijas, Nīderlandes un Francijas iznīcinātāji trenējas Polijas gaisa telpā

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO
Foto: Nīderlandes "F-35" gaisa spēku mācībās kopā ar Polijas "MiG-29" lidmašīnām. Foto: Arnaud Chamberli

Lai uzturētu augstas atturēšanas spējas, NATO iznīcinātāji alianses austrumu flangā– Polijas gaisa telpā izvērsuši kombinētas gaisa patruļas mācības, imitējot gaisa kuģu pārtveršanu un veicot eskorta procedūras. No Malborkas aviācijas bāzes Polijā pacēlās Polijas “MiG-29 “un Nīderlandes “F-35” lidmašīna, kurām vēlāk pievienojās arī Polijas iznīcinātāji “F-16” un franču “Rafale”, lai trenētos kopā ar divām Polijas “C-295 CASA” transporta lidmašīnām.

Kā norāda Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības štāba priekšnieka vietnieks, Turcijas Gaisa spēku brigādes ģenerālis Omers Nafizs Gilmezoglu, šādi reaktīvo lidmašīnu mācību manevri demonstrē NATO spēju plānot, koordinēt un izpildīt kombinētas gaisa operācijas. Viņš uzsvēra, ka svarīgi, lai iznīcinātāji ne tikai trenētu gaisa kuģu pārtveršanas operācijas, bet arī citus uzdevumus, piemēram, sadarbību ar transporta un degvielas uzpildes lidmašīnām.

Image
NATO
Nīderlandes Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "F-35". Foto: Arnaud Chamberlin

Jau ziņots, ka Nīderlandes Gaisa spēku iznīcinātāji “F-35” pašlaik atrodas Malborkas aviācijas bāzē, lai līdz aprīļa sākumam NATO uzdevumā veiktu pastiprinātu gaisa patrulēšanu. Kopš janvāra beigām piloti ir veikuši vairākas pārtveršanas operācijas, dienesta pienākumus apvienojot ar mācību manevriem, kuros piedalās gaisa kuģi no citu sabiedroto valstu gaisa spēkiem.

Image
NATO
Francijas gaisa spēku iznīcinātāji "Rafale". Foto: Arnaud Chamberlin

Savukārt Francijas iznīcinātāji “Rafale” uz šīm mācībām lidoja no Šauļu aviācijas bāzes Lietuvā. Jau ziņots, ka šīs lidmašīnas kopš pagājušā gada decembra arī piedalījās NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijā, sargājot debesis virs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas.

Šīs mācības bija vērtīgas arī tāpēc, ka tajās tika integrētas NATO gaisa spēku spējas ar vairāku paaudžu lidmašīnām, nodrošinot, ka dažādi iznīcinātāji var darboties kopā.

Dalies ar šo ziņu