Viena komanda, divi uzdevumi – Nīderlandes “F-35” atbalsta NATO atturēšanas un aizsardzības misiju

NATO
Sargs.lv/NATO
Nīderlandes Karalisko Gaisa spēku iznīcinātāji F-35 kopār ar Polijas gaisa spēku iznīcinātāju MiG-29
Foto: Royal Netherlands Air Force

Kopš janvāra beigām astoņi Nīderlandes Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji “F-35” ir izvietoti Malborkas gaisa bāzē Polijā. Ar savu klātbūtni viņi sniedz ieguldījumu NATO Atturēšanas un aizsardzības misijā gar austrumu flangu, veic gaisa lidojumus un piedalās mācības kopā ar sabiedrotajiem reģionā.

"Mūsu iznīcinātāji ir cieši integrēti NATO atturēšanas un aizsardzības uzdevumu veikšanā. Polijas Gaisa operāciju centra un NATO Kombinētā gaisa operāciju centra kontrolē mēs esam novērojuši debesis un vadījuši regulāras apmācības ar sabiedrotajiem, demonstrējot mūsu “F-35” spējas kombinēto un kopīgo gaisa spēku misiju spektrā," sacīja pulkvežleitnants Gvido Šols, 160 cilvēku lielās “F-35” vienības komandieris.

Piektās paaudzes iznīcinātāji ir izpildījuši apmēram 150 izlidojumus ar aptuveni 300 lidojuma stundām. Viņi četras reizes startēja ārkārtas misijās, lai identificētu, pārtvertu un pavadītu Krievijas militārās lidmašīnas, kas lidoja pie alianses robežām virs Baltijas jūras. Apmācību laikā pulkvežleitnanta G. Šola piloti veica misijas, imitējot pretgaisa, integrēto gaisa un pretraķešu aizsardzību, ienaidnieka pretgaisa aizsardzības iznīcināšanu, iznīcinātāju pamata manevrus, gaisa kaujas manevrus un mācību lidaparātu pārtveršanu ar franču, vācu, poļu un ASV reaktīvajām lidmašīnām.

Image
Nīderlandes Karalisko Gaisa spēku iznīcinātājs F-35 pārtver agresorvalsts Krievijas gaisa spēku iznīcinātāju Su-27
Foto: Nīderlandes Karalisko Gaisa spēku iznīcinātājs F-35 pārtver agresorvalsts Krievijas gaisa spēku iznīcinātāju Su-27/ Royal Netherlands Air Force

Nīderlandes Karaliskie gaisa spēki papildus atveda loģistikas komandu, kas izveidoja struktūras, kas nepieciešamas “F-35” iznīcinātāju nolaišanās veikšanai. Viņi strādā visu diennakti, lai nodrošinātu iznīcinātāju gatavību. "Tā ir bijusi liela daļa no mūsu sagatavošanas darba pirms izvietošanas janvārī," sacīja leitnants Džefs de Vits, “F-35” tehniskās apkopes virsnieks.

Nīderlandes iznīcinātāji “F-35” 2022. gadā Bulgārijā veica savu pirmo NATO operatīvo dislokāciju, atbalstot alianses pastiprināto gaisa novērošanu dienvidaustrumu apgabalā. Arī šo izvietošanu vadīja pulkvežleitnants G. Šols. "Daudzas mācības, ko guvām no mūsu misijas Bulgārijā, ir devušas noderīgas prasmes un zināšanas mūsu komandai šeit, Polijā. Turklāt Malborka nav sveša Nīderlandes Karaliskajiem gaisa spēkiem. 2014. gadā mēs bijām vieni no pirmajiem sabiedrotajiem, kas šeit izvietoja reaktīvās lidmašīnas – tajā laikā mūsu “F-16”, kas sniedza ieguldījumu NATO atbildē uz Krievijas iebrukumu Krimā. Šis ir vēl viens apliecinājums Nīderlandes stingrajai nostājai īstenot alianses kolektīvo atturēšanu un aizsardzību pēc Krievijas brutālā kara Ukrainā," viņš secināja.

Dalies ar šo ziņu