Vairākās militārajās mācībās visā Eiropā NATO demonstrē alianses kaujas spējas

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Francijas mehanizētās vienības piedalās NATO bruņoto spēku mācību ciklā Eiropā
Foto: NATO.int

Lai uzlabotu savu kaujas gatavību NATO un alianses partneru valstu bruņotie spēki Eiropā piedalās virknē liela mēroga militāro mācību. Mācības notiek no Eiropas tālajiem Ziemeļiem līdz pat Vidusjūrai. Šo mācību cikla mērķis ir stiprināt NATO valstu bruņotos spēkus un veicināt savstarpējo sadarbību. Vienlaikus mācību kontekstā tiek nodots stingrs vēstījums potenciālajam agresoram – NATO ir spēcīga militāra alianse, kura ir gatava aizsargāt katru sabiedroto teritorijas centimetru.

Martā 20 000 NATO karavīru, kā arī Somijas un Zviedrijas karavīri trenējas Norvēģijas aizsardzībai mācībās "Joint Viking" un "Joint Warrior", kas ir šogad lielākās mācības Eiropas Arktikā. Vidusjūrā deviņu NATO sabiedroto kuģi, zemūdenes un lidmašīnas veica pretzemūdeņu kaujas mācības "Dynamic Manta". Francija rīko desmitgadē lielākās militārās mācības "Orion 23", kurās trīs mēnešu laikā piedalīsies 19 000 sabiedroto karavīru. Aptuveni 600 Vācijas karavīru piedalās Lietuvas bruņoto spēku mācībās "Griffin Lightning". Tāpat no Spānijas izlidojušie ASV "B-52" bumbvedēji rīko kopīgas mācības ar sabiedroto gaisa spēkiem visā Eiropā.

"Šīs ir sen plānotas aizsardzības mācības. Bīstamākas drošības vides apstākļos tas ir skaidrs signāls: NATO ir stipra un gatava aizsargāt katru sabiedroto teritorijas centimetru," sacīja NATO preses pārstāve Oana Lungesku.

Februārī ASV, Itālijas un Spānijas lidmašīnu bāzes kuģi kopīgi trenējās Vidusjūrā mācību "Neptune series" laikā. ASV un Francijas karavīri no NATO kaujas grupas Rumānijā "Eagle Royal 23" laikā pārbaudīja alianses austrumu flanga aizsardzību, tostarp pielietojot arī HIMARS raķešu artilērijas sistēmas. Tāpat ASV janvārī pirmo reizi vēsturē mācību "Noble Defender" ietvaros izvietoja "F-35" iznīcinātājus Tūles gaisa bāzē Grenlandē. Savukārt, Igaunijā mācībās "Winter Camp" piedalījās 30 britu tanki "Challenger 2" un tanki "Leopard 2" no Dānijas, kuru apkalpes apguva kaujas prasmes ziemas apstākļos.

Dalies ar šo ziņu