Somijas parlaments apstiprina lēmumu pievienoties NATO

NATO
LETA/DPA
Somijas parlaments trešdien apstiprināja likumprojektu, kas nepieciešams valsts kļūšanai par NATO locekli
Foto: Somijas parlaments trešdien apstiprināja likumprojektu, kas nepieciešams valsts kļūšanai par NATO locekli Foto: EPA/Scanpix

Somijas parlaments trešdien ar lielu balsu vairākumu apstiprinājis likumprojektu, kas nepieciešams valsts kļūšanai par NATO locekli. Taču joprojām paliek viens liels šķērslis Somijas ceļā uz NATO un tā ir Turcija.

Somijas prezidents Sauli Nīniste vēl nav parakstījis likumprojektu, bet iepriekš paudis gatavību to izdarīt bez vilcināšanās.

Zviedrija un Somija gadu desmitiem bija atteikušās iestāties NATO, bet mainīja domas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 24.februārī.

2022.gada maija vidū abas valstis lūdza tās uzņemt NATO, un 30 NATO dalībvalstu vēstnieki jūlijā Briselē parakstīja Zviedrijas un Somijas iestāšanās protokolus, bet visām NATO dalībvalstīm ir jāratificē šie protokoli atbilstoši katras valsts likumiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kuras joprojām nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas lūgumus pievienoties.

Ungārija paziņojusi, ka tai nav iebildumu pret Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO, un Ungārijas parlaments gatavojas nākamnedēļ par to balsot.

Taču situācija ar Turciju ir sarežģītāka. Jo īpaši Ankara iebilst pret Zviedrijas pievienošanos, apgalvojot, ka Stokholma dod patvērumu personām, ko Ankara uzskata par teroristiem.

Dalies ar šo ziņu