Latvijas un Nīderlandes aizsardzības ministres pauž nepieciešamību stiprināt NATO atturēšanas spēju

NATO
Sargs.lv
Aizsrdzības ministre Ināra Mūrniece tiekas ar Nīderlandes aizsardzības ministri Kajsu Ollongrēnu (Kajsa Ollongren)
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, tiekoties ar Nīderlandes aizsardzības ministri ministri Kajsu Ollongrēnu (Kajsa Ollongren), ir vienisprātis, ka, gatavojoties nākamgad Lietuvas galvaspilsētā Viļņā jāpanāk būtisks progress NATO atturēšanas spēju stiprināšanā Austrumu flangā.

Abas amatpersonas tikās Latvijā notiekošā Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu vadītāju sanāksmes ietvaros.

“Latvija un Nīderlande ir vienisprātis – NATO samitā Viļņā 2023. gada vasarā ir jāpanāk būtisks progress attiecībā uz atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu NATO austrumu flangā, īpaši pretgaisa aizsardzības jomā un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas attīstībā līdz brigādes līmenis,” pēc tikšanās ar Nīderlandes aizsardzības ministri atzīmēja I. Mūrniece.

Tikšanās laikā I. Mūrniece pauda pateicību par Nīderlandes sniegto atbalstu Baltijas reģiona aizsardzības stiprināšanā gan NATO, gan Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) un Ziemeļu grupas formātos.

Nīderlande atbalsta NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un NATO spēku integrācijas vienības darbību Rīgā.

Latvija un Nīderlande sadarbojas Eiropas Savienības Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaros, tostarp “Militārās mobilitātes” projektā.

Tāpat Latvija un Nīderlande ir Ziemeļu grupas dalībvalstis. Ziemeļu grupa ir neformāls sadarbības forums, kurā ietilpst Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Vācija, Polija, Nīderlande un Lielbritānija. Grupas dalībvalstis vieno mērķis attīstīt kopīgus sadarbības projektus aizsardzības jomā.

Dalies ar šo ziņu