Stoltenbergs: Krievijas kodolieroču žvadzināšana nemazinās NATO atbalstu Ukrainai

NATO
LETA/DPA
NATO
Foto: NATO.int

Krievijas kodolieroču žvadzināšana nemazinās NATO atbalstu Ukrainai, piektdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Arī ASV prezidents Džo Baidens norāda, ka V. Putins neiebiedēs ASV un sabiedrotos.

Rietumu alianse atbalstīs Ukrainas centienus sevi aizstāvēt tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, runājot Briselē, sacīja NATO ģenerālsekretārs

"Ukrainai, protams, ir tiesības atgūt to Ukrainas teritoriju, ko šobrīd okupē Krievijas karaspēks," uzsvēra Stoltenbergs.

"Nav tā, ka bezdarbība nav risks. Bezdarbība ir liels risks," viņš piebilda.

"Ja Krievija beigs karot, tur būs miers. Ja Ukraina beigs karot, tā pārstās eksistēt kā neatkarīga suverēna valsts Eiropā," sacīja Stoltenbergs.

Ja NATO akceptēs Krievijas veikto aneksiju un "kodolieroču žvadzināšanu", un pārtrauks atbalstīt Ukrainu, "tad mēs būtu pieņēmuši kodolšantāžu", sacīja alianses vadītājs. "Krievijai ir jāsaprot, ka kodolkarā nevar uzvarēt un to nekad nedrīkst izvērst".

Ja tiks pielietoti kodolieroči, "Krievijai tam būs nopietnas sekas", viņš sacīja.

Arī ASV prezidents Džo Baidens norāda, ka V. Putins neiebiedēs ASV un sabiedrotos.

"Ameriku un tās sabiedrotos neizdosies iebiedēt," Baltajā namā sacīja prezidents. Putins "mūs neiebiedēs".

Tad Baidens vērsās pie Kremļa saimnieka tiešā formā, brīdinot, ka uzbrukums NATO teritorijai ir nepieļaujams.

"Amerika ir pilnībā sagatavota kopā ar ar mūsu NATO sabiedrotajiem aizsargāt katru NATO teritorijas collu," viņš sacīja. "Putina kungs, nenovērtējiet par zemu, ko es saku. Katru collu."

Tikmēr bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs piektdien sarunā ar britu raidsabiedrību "Sky News" pieļāva, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins dažu mēnešu laikā aizies no varas.

"Man nešķiet, ka Putina tuvākajā lokā ir kāds, kas varētu viņu piespiest doties prom," sacīja ekspremjers. "Putinam pašam ir jānonāk pie šādas izpratnes. Es uzskatu, ka trīs faktori, kas vienlaicīgi kļūst spēcīgāki, var novest Putinu pie šāda lēmuma - savā ziņā nozust."

Šie trīs faktori, kā skaidroja Kasjanovs, ir sekojoši: pirmkārt, Ukrainas armija kļūst spēcīgāka, un to atbalsta kā ASV, tā Lielbritānija, otrkārt, Putina rīkojums par mobilizāciju Krievijā izraisa sabiedriskus nemierus, līdz ar to Putins zaudē atbalstu vienkāršo valsts iedzīvotāju vidū, treškārt, pieaug Rietumu sankciju ietekme.

"Trīs četru mēnešu laikā, es uzskatu, būs kardinālas izmaiņas," Krievijas ekspremjers sacīja "Sky News".

jau ziņots, ka Maskava no 23. līdz 27.septembrim rīkoja tā sauktos "referendumus" par pievienošanos Krievijai tās okupētajās Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļās.

Šos pseidoreferendumus plaši nosodījusi starptautiskā sabiedrība. Eiropas valstis un ASV ir tos nosaukušas par "fikciju" un paziņojušas, ka tos neatzīst.

Dalies ar šo ziņu