Neraugoties uz Krievijas kara kuģu klātbūtni, NATO uzsāk Jūras spēku mācības Vidusjūras Austrumos

NATO
Sargs.lv/MC.NATO.int/Stars and Stripes
NATO kuģi Aksazas Jūras spēku bāzē Turcijā
Foto: Turkish Navy

Aizvadītās nedēļas nogalē Vidusjūras Austrumu krastā Turcijā sākās NATO Jūras spēku pavēlniecības rīkotās krīzes situāciju mācības “Dynamic Mariner”, kurās piedalīsies alianses kuģi no 12 valstīm. Līdzās NATO spēkiem šajā Vidusjūras rajonā atrodas arī agresorvalsts Krievijas kara kuģi.

NATO Mācības “Dynamic Mariner” notiks vienlaikus ar Turcijas Jūras spēku rīkotajām mācībām “Mavi-Balina”.

Mācībās “Dunamic Mariner” kopumā piedalīsies 50 virsūdens kuģi, piecas zemūdenes un pieci gaisa kuģi. Savukārt mācību dalībnieku skaits sasniegs 1500 karavīru no Beļģijas, Bulgārijas, Kanādas, Francijas, vācijas Grieķijas, Itālijas, Polijas, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un ASV Jūras spēkiem.

NATO Jūras spēku pavēlniecības komandiera vietnieks Francijas Jūras spēku viceadmirālis Didjē Piatons (Didier Piaton ) paziņojumā medijiem norādīja, ka šogad mācības pulcējušas līdz šim ievērojamāko skaitu ar kuģiem un cita veida tehniku, ļaujot vēl labāk uzlabot savstarpējo savietojamību, kā arī palielināt operacionālo gatavību. “Mēs turpinām cieši strādāt ar Turciju un citām sabiedrotajām valstīm un partneriem, lai atturētu agresoru un aizsargātu aliansi,” viņš uzsvēra.

Mācību laikā NATO jūrnieki trenēs kaujas iemaņas virs ūdens, aizsardzību no uzbrukumiem no gaisa, pretzemūdeņu cīņas paņēmienus, jūras mīnu likvidēšanu, jūras desanta operācijas, cīņu ar hibrīddraudiem un alianses spēku aizsardzību.

Tikmēr ASV aizsardzības nozares izdevums “Stars and Stripes” norāda, ka NATO mācības sākušās laikā, kad Vidusjūras Austrumu daļā tiek savilkti agresorvalsts Krievijas jūras spēki, turpinoties Maskavas noziedzīgajam iebrukumam Ukrainā.

Image
NATO valstu kuģi Aksazas Jūras spēku bāzē Vidusjūrā pulcējas uz mācībām "Dynamic Mariner"
Foto: NATO valstu kuģi Aksazas Jūras spēku bāzē Vidusjūrā pulcējas uz mācībām "Dynamic Mariner"/ Turkish Navy
NATO Jūras spēku pavēlniecības preses paziņojumā norādīts, ka pagaidām Vidusjūrā esošie Krievijas karakuģi nav izrādījuši agresivitātes pazīmes, tomēr “alianse turpina būt modra un pastāvīgi pielāgojas mainīgajai taktiskajai situācijai.”

Septembra sākumā medijs “Naval News” ziņoja par nezināmas Krievijas uzbrukuma zemūdenes klātbūtni netālu no Sicīlijas krastiem. Toreiz Itālijas medijs “Lasiciliaweb” ziņoja, ka, saskaņā ar Itālijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu tā ir informēta par Krievijas nezināmās zemūdenes klātbūtni, tomēr Krievijas zemūdene pārvietojusies starptautiskajos ūdeņos.

Pirms iebrukuma sākšanas Ukrainā Krievija Vidusjūras Austrumos, kas atrodas vistuvāk Melnajai jūrai, savilka nozīmīgu kuģu grupējumu, tostarp raķešu kreiseri “Maršal Ustinov”. Daudzu ekspertu ieskatā šāds solis tika sperts, lai atturētu NATO dalībvalstis no atbalsta sniegšanas Ukrainai.

Šobrīd Vidusjūras Austrumu reģionā ir aptuveni 13 Krievijas kara flotes kuģu, tostarp divas “Kilo” klases zemūdenes, kas gan nav piederīgas Melnās Jūras flotei. Vairums šo kuģu, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, atrodas Tartusas ostā Sīrijā.

Plānots, ka NATO mācības “Dynamic Mariner” noslēgsies 22. septembrī.

Dalies ar šo ziņu