NATO fiksē Krievijas kuģus, kas šķērso Ķeltu jūru, Lamanšu un Ziemeļjūru

NATO
Sargs.lv/mc.NATO.int
kuģis
Foto: mc.NATO.int

Pēdējā laikā NATO kuģi kā daļa no sabiedroto militārās klātbūtnes Atlantijas okeānā un Ziemeļjūrā, novērojuši vairākus Krievijas Jūras spēku kuģus, kas šķērsojuši Lamanša jūras šaurumu, Ķeltu un Ziemeļjūru, ziņo NATO Jūras spēku pavēlniecība. NATO spēki līdz šim gan nav novērojusi nekādu agresīvu rīcību no Krievijas kuģu puses, taču saglabā modrību un turpina uzraudzīt sabiedroto valstu teritoriju gan uz sauszemes un jūrā, gan gaisā.

Par atturēšanas pasākumiem jūrā gādā arī NATO pirmās pastāvīgās jūras grupa (SNMG1), kuras sastāvā ir vairāku alianses sabiedroto valstu jūras spēku kuģi. Grupas vadošā valsts šobrīd ir Nīderlande, bet tajā ir kuģi arī no Vācijas, Norvēģijas, Portugāles un Apvienotās karalistes bruņotajiem spēkiem.

SNMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām jūras spēku grupām, un veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki, spējot veikt operācijas jebkurā vietā. NATO pastāvīgo jūras spēku grupu uzdevums ir nodrošināt aliansi ar pastāvīgām jūrā esošām operāciju spējām, esot gatavībā veikt misijas miera un krīzes laikā. Piedaloties sabiedroto valstu jūras spēku kopējos treniņos un apmācībās tiek uzturēta dalībvalstu jūras spēku gatavība, veicināta sadarbība un  savietojamība jūras operācijās.

Savukārt NATO Otrā pastāvīgā jūras spēku grupa (SNMG2) ir izvietota Vidusjūrā un atbild par jūras operācijām tajā reģionā, tostarp, monitorējot arī Krievijas Jūras spēku vienību klātbūtni. Ciešā un pastāvīgā koordinācijā starp Sabiedroto jūras spēku pavēlniecību (MARCOM) un Sabiedroto spēku nacionālo štābu NATO maksimāli palielina operatīvo efektivitāti. ASV Jūras spēku flagmaņa vadībā SNMG2 ietilpst arī kuģi no Francijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas, Turcijas un Lielbritānijas.

Abās lielajās NATO kuģu grupās ir arī pretmīnu kuģu grupas (SNMCMG1 un SNMCMG 2), un pirmajā no tām ietilpst arī Latvijas Jūras spēku kuģis.

Lai arī vairāki NATO, sabiedroto, partneru un Krievijas kuģi kuģo vienās un tajās pašās teritorijās, NATO līdz šim gan nav novērojusi nekādu agresīvu rīcību no Krievijas kuģu puses. Taču NATO saglabā modrību un turpina uzraudzīt sabiedroto valstu teritorijas gan uz sauszemes un jūrā, gan gaisā.

Dalies ar šo ziņu