Baltijas gaisa telpu no Emari bāzes Igaunijā uzrauga Vācijas un Spānijas iznīcinātāji “Eurofighters”

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
Eurofighter
Foto: Spānijas Gaisa spēku iznīcinātājs "Eurofighter"/Foto: Vācijas Gaisa spēki

Četri Spānijas iznīcinātāji “Eurofighters” pirms dažām dienām nolaidās Igaunijas Emari gaisa spēku bāzē, pievienojoties jau tur izvietotajiem Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājiem “Eurofighters”. Līdz ar to NATO Baltijas gaisa telpas uzraudzības operācijas ietvaros Spānijas gaisa kuģi atbalsta ciešo sadarbību ar citām valstīm, kuru flotē ir iznīcinātāji “Eurofighters”, ieskaitot Vāciju, Itāliju un Lielbritānijas Karaliskos gaisa spēkus.

Spānijas Gaisa spēku pārstāvis majors Migels Angels Lopess Garsija (Miguel Ángel López García) norāda, ka Spānijas kontingenta personāls ir augsti profesionāls un sagatavots, un jebkura dalība šādās operācijās ir arī lielisks NATO rīcībā esošo ieroču sistēmu savietojamības treniņš.

 Arī Vācijas “Eurofighters” kontingenta Igaunijā komandieris pulkvežleitnants Georgs Hummels (Georg Hummel) norāda, ka ir gatavs uzņemt spāņus, lai kopīgi veiktu Baltijas gaisa patrulēšanu.

Image
Eurofighter
Foto: Spānijas Gaisa spēki

Kopīgi veicot uzdevumus, mūsu mērķis ir izveidot vadlīnijas, procedūras un taktiku, lai nākotnē būtu iespējams operatīvi aktivizēt NATO dalībvalstu “Eurofighters” komandu kopīga mērķa izpildei.

NATO sabiedroto rīcībā esošo iznīcinātāju resursu apvienošana, lai veiktu daudznacionālu gaisa patrulēšanas operāciju, ir lielisks piemērs alianses atturēšanas spējām un rūpēm par tās dalībvalstu drošību, tostarp gaisā.

Image
Eurofighter
Foto: Spānijas Gaisa spēki

NATO Baltijas gaida patrulēšanas uzdevumi tiek koordinēti no galvenā NATO Apvienoto gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā, sadarbojoties ar Baltijas kontroles un ziņošanas centriem Lietuvā, Latvijā un Igaunijā. Tos veic Šauļu bāzē Lietuvā un Emari bāzē Igaunijā izvietotie NATO dalībvalstu iznīcinātāji, ka misijā piedalās rotācijas kārtībā.

Šī kolektīvā operācija demonstrē alianses modrību un saliedētību, kalpojot arī kā NATO atturēšanas pasākums pret Krievijas potenciālo agresiju.

Dalies ar šo ziņu