Nīniste: Somija nepievienosies NATO bez Zviedrijas

NATO
LETA/EUOBSERVER
NATO ģenerālsekretārs apmeklē Zviedrijasbruņoto spēku mācības Karlskronā
Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņojis, ka Somija nepievienosies NATO bez Zviedrijas.

"Mēs [Somija un Zviedrija] ejam roku rokā," svētdien pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu paziņoja Nīniste.

Stoltenbergs vizītē Somijā svētdien atzina, ka Turcijas iebildes Somijas un Zviedrijas uzņemšanai Ziemeļatlantijas līguma organizācijā var neizdoties pārvarēt līdz jūnija beigās paredzētajam NATO Madrides samitam.

Turcijai ir leģitīmas bažas par Zviedriju," sacīja Stoltenbergs.

"Neviena NATO valsts nav piedzīvojusi vairāk teroristu uzbrukumu kā Turcija," viņš piebilda.

Somija un Zviedrija ilgstoši atturējās no iesaistīšanās aliansē, taču Krievijas iebrukums Ukrainā radikāli mainījis drošības situāciju Eiropā, tāpēc abās valstīs politiķu un sabiedrības vidū ļoti strauji pieaudzis atbalsts dalībai NATO.

Alianses dalībvalstis pozitīvi vērtē Somijas un Zviedrijas uzņemšanu, vienīgi Turcija ir paudusi pretestību, apsūdzot abas Ziemeļvalstis par patvēruma sniegšanu kaujiniekiem no kurdu bruņotajiem grupējumiem, kas cīnās pret Turcijas valdību. Ankara arī paudusi neapmierinātību, ka 2019.gadā, kad Turcija sāka bruņotu operāciju pret Sīrijas kurdiem, Stokholma un Helsinki noteica sankcijas attiecībā uz bruņojuma piegādēm šai valstij.

Dalies ar šo ziņu