Stoltenbergs: Somijas un Zviedrijas pieteikums dalībai NATO ir vēsturisks

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: NATO.int

Somijas un Zviedrijas pieteikums dalībai pasaulē spēcīgākajā militārajā aliansē – ir "vēsturisks" lēmums. Tā NATO ārlietu ministru sanāksmē, kas 15. maijā notika Berlīnē, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Alianses dalībvalstu ārlietu ministri tikās ne tikai lai apspriestu Somijas un Zviedrijas dalības pieteikumu, bet arī vēlreiz apliecinātu NATO atbalstu Ukrainai pēc Krievijas sāktā kara.

Uzrunājot medijus, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka Zviedrija un Somija ir NATO tuvākās partnervalstis un, ja tās pieteiksies dalībai NATO, tas būs "vēsturisks" lēmums.

"Šo valstu dalība NATO palielinātu mūsu kopīgo drošību, parādītu, ka NATO durvis ir atvērtas un ka agresija neatmaksājas," sacīja Stoltenbergs, atkārtojot, ka visām suverēnām valstīm ir tiesības izvēlēties savu ceļu.

Noslēdzot divu dienu ministru sanāksmi, Stoltenbergs arī pauda, ka sabiedrotie ir vienisprātis turpināt sniegt atbalstu Ukrainai, kā arī stiprināt  tālāku NATO atturēšanas un aizsardzības politiku.

Pēc tam, kad Krievijas bruņotajiem spēkiem neizdevās ieņemt Kijivu, viņi atkāpās no Harkivas, taču ofensīva Donbasā ir apstājusies, sacīja Stoltenbergs.

"Krievija nesasniedz savus stratēģiskos mērķus. Vadonis Putins vēlas, lai Ukraina tiktu sakauta, NATO sagrauta un Eiropa un Ziemeļamerika sadalīta, taču Ukraina stāv, un NATO ir stiprāka nekā jebkad agrāk. Eiropa un Ziemeļamerika ir cieši vienotas. Ukraina var uzvarēt šo karu,” sacīja ģenerālsekretārs, piebilstot, ka sabiedrotajiem jāturpina palielināt savu militāro palīdzību Ukrainai.

Stoltenbergs sacīja, ka ministri apsprieda arī jūnija beigās gaidāmo NATO Madrides samitu, kurā paredzēts pieņemt lēmumus par alianses turpmāko nostāju –atbalsta stiprināšanu globālajiem partneriem un alianses nākamās stratēģiskās koncepcijas pieņemšanu. Šī stratēģija ir plāns tam, kā NATO turpmāk pielāgosies un reaģēs uz ģeopolitiskajiem draudiem un aizvien nestabilāko situāciju Eiropā un pasaulē.

Dalies ar šo ziņu