Eiropa noraida Ukrainas graudu transportēšanu caur Baltkrieviju

NATO
Sargs.lv/Belmarket
graudi
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija apstiprinājusi plānu palīdzēt Ukrainai līdz jūlijam eksportēt vismaz 20 miljonus tonnu graudu. ES vides komisārs Virgīnijs Sinkevičs norāda uz nepieciešamību izveidot loģistikas koridorus un palielināt jūras ostu kapacitāti, lai palīdzētu Ukrainai eksportēt graudus.

Pēc komisāra teiktā iespēja vest graudus uz Klaipēdas ostu caur Baltkrieviju netiek izskatīta. “Ir politiski neiespējami nodrošināt, ka no Ukrainas eksportētie graudi nonāk Klaipēdā, nevis kādā Krievijas ostā,” teica V. Sinkevičs, piebilstot, ka prioritāte graudu izvešanai no Ukrainas būtu jādod vilcieniem, kas nāk no pārkraušanas stacijām uz ES jūras ostām – jāveido loģistikas koridori, un jūras ostās jānodrošina pēc iespējas lielākas jaudas Ukrainas ražas nogādāšanai uz noieta tirgiem.

Jautājums par Ukrainas graudu eksportu īpaši aktuāls kļuva kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un Krievijas īstenotās Ukrainas jūras ostu bloķēšanas. Iepriekš Lietuvas transporta un komunikācijas ministrs Mariuss Skuodis norādīja, ka graudu eksportēšanai no Ukrainas ir tikai divi reāli veidi – ar starptautisko struktūru palīdzību atbloķēt Ukrainas ostas vai izveidot humāno koridoru kravu pārvadāšanai caur Baltkrieviju. M. Skuodis piedāvāja izmantot esošo infrastruktūru – graudu transportēšanu caur Baltkrieviju, kas ļautu izmantot Klaipēdas, kā arī Latvijas un Igaunijas ostas.

Ukrainas loma pasaules pārtikas tirgū ir visai nozīmīga. Ukraina pēdējos gados ieņēmusi ceturto vietu kviešu eksportā, sekojot tādām valstīm kā Krievija, Kanāda un ASV. Ukraina ir arī viena no kukurūzas eksporta līderēm. 2021. gadā Ukrainā tika novākti rekordliela raža –  107 miljoni tonnu graudu, no kuriem 32 miljoni tonnu bija kvieši. Līdz šim apmēram 80% no novāktajiem kviešiem tikuši eksportēti.

Dalies ar šo ziņu