Pabriks piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē

NATO
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 16. līdz 17. martam aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies NATO aizsardzības ministru ārkārtas sanāksmē Briselē, Beļģijā, kurā viens no galvenajiem sarunu tematiem būs Krievijas brutālais, neprovocētais karš Ukrainā.

Ziemeļatlantijas Padomes sanāksmes ietvaros kopā ar NATO partneriem –Somiju, Gruziju, Zviedriju, Ukrainu un Eiropas Savienību tiks diskutēts par pašreizējo drošības situāciju reģionā un nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai.

NATO turpina nosodīt Putina režīma karu Ukrainā, aicinot nekavējoties to pārtraukt un bez nosacījumiem izvest savu karaspēku no Ukrainas. Vienlaikus visi sabiedrotie pauž solidaritāti un dziļu cieņu pret Ukrainas tautas un bruņoto spēku drosmi, kā arī sēro par traģisko cilvēku bojāeju, milzīgajām ciešanām un postu, ko nodarījusi Krievija.

NATO pilnībā iestājas par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, tāpēc atbalsta ANO statūtos noteiktās tiesības uz pašaizsardzību, sniedzot tūlītēju finansiālu, humanitāru un medicīnisku palīdzību. Tāpat sabiedrotie un partneri atver savas robežas kara bēgļiem un ievieš bezprecedenta sankcijas, kas kaitē Krievijas kara mašīnai.

Starp aizsardzības ministru sanāksmes dienaskārtības jautājumiem būs arī tādi temati kā alianses atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšana un sabiedroto finansiālais ieguldījums aizsardzībā.

Aizsardzības ministram Artim Pabrikam ir paredzēta arī trīspusēja tikšanās ar Dānijas aizsardzības ministri Trīni Bramsenu (Trine Bramsen) un Igaunijas aizsardzības ministru Kalli Lānetu (Kalle Laanet), lai pārrunātu daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” attīstības jautājumus.

Štābs Ādažu bāzē tika izveidots 2019. gada martā ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi ir aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus.

Dalies ar šo ziņu