Latvija plāno pievienoties memorandam par NATO štāba "Ziemeļi" darbību un finansēšanu

NATO
LETA
Foto: NATO daudznacionālās divīzijas štāba "Ziemeļi" emblēma
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz, ka Latvija pievienosies memorandam par NATO daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" darbību, sastāva komplektēšanu, finansēšanu, administrēšanu un atbalstu.
 

Komisijām nodots likumprojekts "Par Dānijas Karalistes Aizsardzības ministrijas, Igaunijas Republikas Aizsardzības ministrijas, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas, Kanādas Nacionālās aizsardzības departamenta un Kanādas bruņoto spēku, Francijas Republikas aizsardzības ministra, Vācijas Federatīvās Republikas Federālās aizsardzības ministrijas, Itālijas Republikas Aizsardzības ministrijas, Lietuvas Republikas Nacionālās aizsardzības ministrijas, Polijas Republikas nacionālās aizsardzības ministra, Slovēnijas Republikas Aizsardzības ministrijas, Spānijas Karalistes aizsardzības ministra, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas un Sabiedroto spēku Augstākās virspavēlniecības Eiropā saprašanās memorandu par Daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" darbību, sastāva komplektēšanu, finansēšanu, administrēšanu un atbalstu".

Kā skaidro likumprojekta virzītāji Aizsardzības ministrijā, lai sekmētu NATO centienus un stiprinātu Baltijas valstu drošību, 2018.gadā Latvija, Igaunija un Dānija sāka sarunas par divīzijas līmeņa štāba izveidi.

Štābs darbojas kā Latvijas, Igaunijas un Dānijas veidots starptautisks militārs formējums. Latvija, Igaunija un Dānija tajā ir uzņēmušās "ietvarvalstu" lomu, kas paredz lielāku šo valstu ieguldījumu štāba izveidē, darbībā un piešķir arī plašākas lemšanas spējas par štāba darbību un attīstību.

2020.gada rudenī nolemts štābam piešķirt starptautiskas militāras organizācijas statusu.

Štāba kā NATO struktūras (HQ MND N) izveide un darbība mērķēta uz kolektīvās atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba "ietvarvalstis" ir Latvija, Dānija un Igaunija, bet tas ir atvērts arī citu sabiedroto un partnervalstu dalībai. Patlaban dalību tajā apliecinājušas arī Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Lietuva, Polija, Slovēnija, Spānija un Lielbritānija.

Štābu veido divi elementi, no kuriem viens miera laikā atrodas Dānijā, otrs - Latvijā, Ādažu militārajā bāzē. Daļa no štāba personāla pastāvīgi uzturas Latvijas teritorijā. Štāba uzdevumos iekļauta gan nacionālās, gan kolektīvās aizsardzības operāciju Baltijas reģionā plānošana un vadīšana.

Detalizēta NATO štāba darbības, izvietošanas, personālsastāva komplektēšanas, finansēšanas, administrēšanas un materiāli tehniskā atbalsta principus un noteikumus, kā arī štāba dalībnieku izmaksu dalīšanas kārtība nosakāma ar štāba dalībvalstu saprašanās memorandu.

Attiecīgi valstu, kas pieteikušās darbībai štābā, aizsardzības ministrijas sagatavojušas un savstarpēji saskaņojušas saprašanās memorandu par štāba darbību, sastāva komplektēšanu, finansēšanu, administrēšanu un atbalstu.

Dalies ar šo ziņu