NATO Aizsardzības ministri vienojas par alianses Inovāciju fonda izveidi

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
Foto: Foto: NATO.int

NATO Aizsardzības ministri vienojušies par NATO inovāciju fonda izveidi, kura mērķis būs jaunu tehnoloģiju izstrāde alianses drošības veicināšanai, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš stāstīja, ka NATO dalībvalstis kopumā fondā ieguldīs vienu miljardu eiro.

“Šis fonds veicinās dubultās izmantošanas jauno tehnoloģiju, kā arī dažāda veida graujošo tehnoloģiju izstrādi jomās, kas ir svarīgas kopējai alianses drošībai,“ viņš sacīja.

Viņš arī atgādināja, ka šogad jūnijā notikušajā NATO dalībvalstu galotņu samitā tika pieņemts lēmums arī par Ziemeļatlantijas Inovāciju akseleratora, jeb DIANA izveidi.

“Mēs esam sasnieguši vērā ņemamu progresu. [..] Tam [DIANA] būs galvenās mītnes abās Atlantijas okeāna malās – gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā, kā arī tīkls ar dažādiem testa centriem un akseleratoru vietām. Šī programma ir domāta, lai izmantotu civilās inovācijas mūsu kopējai drošībai,” sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Viņš atzina, ka daudzi sabiedrotie savās teritorijās jau piedāvājuši izvietot akseleratora infrastruktūru. Konkrēti lēmumi par konkrētu objektu izvietošanu tiks pieņemti nākamgad.

“Tāpat mēs vienojāmies par pirmo kopējo stratēģiju attiecībā uz mākslīgā intelekta izmantošanu, to pielietojot tādās jomās kā datu analīze, attēlu analīze un kiberaizsardzība,” sacīja J. Stoltenbergs.

Viņš arī piebilda, ka šo inovāciju ieviešana notiks atbildīgā veidā, saskaņā ar starptautiskajiem likumiem.

Dalies ar šo ziņu