Latvija izvedusi savus karavīrus no Afganistānas

NATO
Sargs.lv/LETA
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Latvija, tāpat kā citi sabiedrotie, izvedusi savus karavīrus no Afganistānas, pieliekot punktu aptuveni 18 gadus ilgajai Latvijas dalībai operācijās šajā valstī

NBS komandieris Leonīds Kalniņš atzina, ka Afganistāna, Irāka, Ziemeļāfrika un Balkāni ir Latvijas bruņoto spēku vēsturē atstājušas dziļas pēdas. Gan ar milzīgu ieguldījumu no valstiskā viedokļa šajos reģionos, gan ar pamatīgu pieredzi mūsu karavīriem, kas savukārt veicināja Latvijas aizsardzības spēju pieaugumu.

"Mēs nevaram nepieminēt arī tos, kuri zaudēja dzīvību šajās operācijās, atstājot rētu tuvinieku sirdīs. Kopumā ikvienas starptautiskās operācijas galvenā būtība ir došana, nevis ņemšana un šai sakarā Latvijas ieguldījums ir būtisks un mūsu karavīri to ir veikuši ar pietāti pret kultūru, tās valsts tautu un vienmēr ir turējuši augstu Latvijas vārdu un karogu," norādīja Kalniņš.

AM mājaslapā ievietotā informācija liecina, ka lēmums par Starptautisko drošības atbalsta spēku Afganistānā (ISAF) izveidošanu tika pieņemts Bonnas konferencē 2001.gada decembrī pēc islāmistu grupējuma "Taleban" režīma gāšanas.

2003.gada 11.augustā NATO uzņēmās šo spēku vadīšanu.

Starptautiskie drošības atbalsta spēki Afganistānas teritorijā tika izvērsti 2002.gada februārī. 2003.gada februārī šo spēku vadību uzņēmās Nīderlande un Vācija, piedāvājot arī Latvijai apsvērt iespēju iekļaut savus karavīrus to sastāvā.

Saeima šādam priekšlikumam piekrita un 2003.gada februāra beigās uz Afganistānu devās Nacionālo bruņoto spēku mediķu vienība astoņi karavīri - divi ārsti, četri feldšeri un divi autovadītāji-sanitāri. Kopumā kopš 2003.gada Afganistānā dienējuši vairāki tūkstoši dažādu nozaru NBS speciālisti.

Jau 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem, tādējādi koncentrējoties uz to apmācību.

Starptautiskajā apmācību operācijā "Resolute Support" darbību sāka 2015.gada 1.janvārī. Dalībai operācijā "Resolute Support" kopš tās sākuma Latvija uz Afganistānu tika nosūtīta līdz 30 karavīru lielu kontingents, savukārt līdz Latvijas izvešanai no Afganistānas Latvijas karavīru vienība bija sarukusi līdz astoņiem speciālistiem.

Afganistānā aptuveni 18 gados dzīvību zaudēja četri NBS karavīri, bet ievainoti tika vēl vairāki NBS speciālisti. Šajos gados Latvijas karavīri vairākkārt izcēlušies ar varonību un savām prasmēm, kas novērtētas no sabiedroto puses.

Jau ziņots, ka ASV 1.maijā oficiāli sāka izvest savus atlikušos spēkus no Afganistānas, gatavojoties pielikt punktu savai gandrīz 20 gadus ilgušajai klātbūtnei šai valstī, bet vienlaikus raisot bažas par turpmāko notikumu attīstību Afganistānā pēc starptautisko spēku aiziešanas.

Vienlaikus norisinās arī NATO operācijas "Resolute Support" spēku izvešana no Afganistānas.

Dalies ar šo ziņu