NATO ģenerālsekretārs pirms alianses samita viesojas Baltajā namā un Pentagonā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tiekas ar ASV prezidentu Džo Baidenu
Foto: Foto: NATO.int

Pirmdien Baltajā namā Vašingtonā ASV prezidents Džo Baidens tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, lai pārrunātu gatavošanos gaidāmajam NATO samitam. Ģenerālsekretārs pateicās prezidentam Baidenam par viņa vadību un spēcīgo apņemšanos attiecībā uz NATO, sakot, ka viņš atzinīgi vērtē prezidenta “stingro vēstījumu par alianses nozīmīgumu”.

Stoltenbergs sacīja, ka viņi ir vienisprātis par NATO stiprināšanas nozīmi konkurētspējīgākā pasaulē un ka vērienīgie lēmumi, kas jāpieņem saskaņā ar “NATO 2030” iniciatīvu, sagatavos aliansi nākotnei.

Tāpat ģenerālsekretārs sacīja, ka vērienīgā “NATO 2030” programma ietver kolektīvās aizsardzības stiprināšanu, izturības stiprināšanu, alianses tehnoloģisko spēju nostiprināšanu, klimata pārmaiņu ietekmes uz drošību novēršanu, kā arī sadarbības palielināšanu ar partneriem, ar kuriem ir kopīgas NATO vērtības.

“Mēs uzskatām [Vašingtonas līguma] 5. punktu par svētu apņemšanos. Es nevaru iedomāties laiku, kad bijusi lielāka nepieciešamība saliedēt un stiprināt [alianses] vienotību Eiropā, kā tas ir tagad,” sacīja ASV prezidents Džo Baidens.              

Stoltenbergs uzsvēra, ka ir nepieciešami pastāvīgi ieguldījumi aizsardzībā un ka sabiedrotie ir uz pareizā ceļa, jo septiņus gadus pēc kārtas visi Eiropas un Kanādas sabiedrotie palielinājuši investīcijas.

Laikā no 2014. gada līdz 2021. gada beigām šīs dalībvalstis būs savam aizsardzības budžetam pievienojušas 260 miljardus ASV dolāru, sacīja Stoltenbergs, nosaucot to par svarīgu kopīgās drošības stiprināšanas un apņēmības vēstījumu.

Pirms tikšanās ar ASV prezidentu, J. Stoltenbergs Pentagonā tikās arī ar aizsardzības valsts sekretāru Loidu Ostinu.

“Globālais spēku samērs mainās,” sacīja alianses ģenerālsekretārs. “Mēs saskaramies ar daudzām problēmām, ar kurām netiksim galā vienatnē, mums tās jārisina kopā kā NATO.”

Viņš atgādināja, ka “NATO 2030” programma ietver nepārtrauktus ieguldījumus aizsardzībā un turpmāku atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu. “Nepieciešams arī paplašināt mūsu drošības programmu, lai darītu vairāk attiecībā uz izturību, tehnoloģijām un arī sadarbību ar mūsu partneriem,” sacīja ģenerālsekretārs, uzsverot, ka līdz ar NATO militārās klātbūtnes pārtraukšanu Afganistānā, alianse turpinās sniegt atbalstu Afganistānas spēkiem un cilvēkiem.

Dalies ar šo ziņu