Pentagons vēlas iesaistīties Eiropas Savienības militārās mobilitātes plānošanā

NATO
Sargs.lv/DefenseNews
ASV armijas tanki Garkalnes stacijā Latvijā
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

ASV aizsardzības resora amatpersonas paziņojušas, ka ASV bruņotie spēki vēlētos piedalīties Eiropas Savienības virzītajā militārās mobilitātes projektā, kura mērķis ir atvieglot militāro spēku plūsmu kontinentā, vēsta aizsardzības nozares izdevums “DefenseNews”.

ASV lūgums par tās iekļaušanu šajā programmā paredzētu nostiprināt Amerikas lomu kopīgo militārās loģistikas jautājumu risināšanas jomā. ASV un Eiropas Savienības valstu politiķi NATO ietvaros šo jautājumu centušies atrisināt gadiem ilgi. Šī iecere paredz atvieglot karaspēka pārrobežu pārvietošanas loģistikas un birokrātijas prasības, kā arī izveidot vienotu transporta infrastruktūru, kas spēj ātri pārsviest karaspēku, piemēram, uz galamērķiem Eiropas kontinenta Austrumu flanga valstīs.

Tāpat tas ir pārbaidījums tam, vai Vašingtona spēs darboties Eiropas Savienības (ES_ Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) procesā, kura mērķis ir uzlabot sadarbību aizsardzības jomā starp tās dalībvalstīm.

Nīderlandes vadītā Militārās mobilitātes PESCO projekta mērķis ir “vienkāršot un standartizēt pārrobežu militārā transporta procedūras. [..] Šī kārtība ļautu izvairīties no laikietilpīgām birokrātiskām procedūrām, atvieglojot un panākot daudz efektīvāku un ātrāku karaspēka pārvietošanu pa jūru, gaisu vai dzelzceļu.”

Pentagona preses sekretāre Džesika Maksvela izdevumam “Defense News” atzina, ka ASV lūgums pievienoties projektam “ne vien atbilst notiekošajam ASV darbam NATO, bet ir arī būtisks solis, lai identificētu to, kā ASV un ES var sadarboties citos PESCO projektos un iniciatīvās.”

“Amerikas Savienotās Valstis atzinīgi vērtē ātru Eiropas Savienības atbalstu ASV dalībai militārajā mobilitātes projektā. Šis solis atspoguļo bloka pozīciju, ka ASV ir laipni gaidīta arī Eiropas Savienības aizsardzības iniciatīvās,” norādīja Dž. Maksvela.

Pentagona amatpersonas uzskata, ka dalība militārās mobilitātes programmā ir nozīmīga, jo tajā ir pārstāvētas visas 25 ES dalībvalstis, kas parakstījušās PESCO vienošanos.

ES un ASV amatpersonas bijušā prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā bija atšķirīgos uzskatos par to, cik lielā mērā ASV valdībai un tās aizsardzības nozares uzņēmumiem būtu jāļauj piedalīties PESCO ietvarā.

Vācija pagājušā gada rudenī palīdzēja panākt vienošanos, kas ļauj tā sauktajiem “trešo valstu” dalībniekiem, piemēram, Amerikas Savienotajām Valstīm un Lielbritānijai, piedalīties šai ietvarā, ja ir atrodams kopīgs sadarbības politisks pamatojums.

Iesaistīšanās šajā projektā saskan ar ASV prezidenta Džo Baidena jaunās administrācijas centieniem uzlabot attiecības un sadarbību ar Eiropas Savienības partneriem.

“Amerikas Savienotās Valstis regulāri uztur dialogu un konsultācijas ar Eiropas Savienību, lai sasniegtu kopīgos drošības mērķus,” paziņoja Pentagona preses sekretāre.

“Trešo valstu vadlīnijas PESCO projektiem ļauj Amerikas Savienotajām Valstīm padziļināt savstarpējās attiecības un veicināt transatlantiskās saites, kas ir ietvertas 2016. un 2018. gada NATO un ES kopīgajā deklarācijā.”

ASV Eiropā izvietotais karaspēks tradicionāli veido lielu daļu no militārās mobilitātes. Šobrīd ASV bruņotie spēki Eiropā par savu galveno darbības virzienu uzskata Krievijas draudu atturēšanu.

 

 

Dalies ar šo ziņu